Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g marchew
- 250 g groszek zielony
- 1 łyżka masło
- 500 ml bulion wołowy
- 2 łyżki mąka
- 150 ml mleko
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
starta - 1/3 pęczki natka pietruszki
- 1/3 pęczki koperek
- 15 listków melisa
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 30 g śmietana
18% - 1/2 łyżeczki sól
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Groszek przelej zimną wodą i osącz. Marchewki z groszkiem podduś na łyżce masła. Do warzyw wlej wywar i gotuj przez 5 minut.
- Mąkę bardzo dokładnie połącz z małą ilością mleka, po czym razem z reszta mleka dodaj do gotującej się zupy i wymieszaj. Podgrzewaj przez 10 minut.
- Koperek, natkę pietruszki i melisę opłucz, osusz i posiekaj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
- Zupę zestaw z ognia. Dodaj 2 żółtka rozmieszane ze śmietaną i połącz. Podgrzewaj przez chwilę, a następnie rozlej do miseczek i od razu podawaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku