Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa z groszkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę z groszkiem najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Danie jest bardzo dietetyczne.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  marchew
  • 250 g  groszek zielony
  • 1 łyżka  masło
  • 500 ml  bulion wołowy
  • 2 łyżki  mąka
  • 150 ml  mleko
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
    starta
  • 1/3 pęczki  natka pietruszki
  • 1/3 pęczki  koperek
  • 15 listków  melisa
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 30 g  śmietana
    18%
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewki opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Groszek przelej zimną wodą i osącz. Marchewki z groszkiem podduś na łyżce masła. Do warzyw wlej wywar i gotuj przez 5 minut.
  2. Mąkę bardzo dokładnie połącz z małą ilością mleka, po czym razem z reszta mleka dodaj do gotującej się zupy i wymieszaj. Podgrzewaj przez 10 minut.
  3. Koperek, natkę pietruszki i melisę opłucz, osusz i posiekaj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
  4. Zupę zestaw z ognia. Dodaj 2 żółtka rozmieszane ze śmietaną i połącz. Podgrzewaj przez chwilę, a następnie rozlej do miseczek i od razu podawaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

groszekprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE