Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 sztuki małe kalarepy
5 sztuk ziemniaków
3 sztuki marchewki
2 sztuki pietruszki
1 sztuka mały por
1/2 sztuki małego selera
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 sztuka cebula
3 sztuki liście laurowe
masło
natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew, pietruszkę, por oraz seler umyj, obierz i wrzuć razem z lubczykiem do zimnej, osolonej wody. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Następnie przecedź zupę.
- Kalarepy i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle razem z posiekaną cebulą. Dodaj do garnka z wywarem i gotuj wszystko przez 15 minut. Gdy ziemniaki się rozgotują, dopraw zupę solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka