Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki kalarepy
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka marchewka
1/2 sztuki pietruszki
1/2 sztuki selera
3 łyżki śmietany 18 %
kilka liści kapusty włoskiej
1/2 sztuki pęczka koperku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz. Kalarepy pokrój w słupki, marchewkę oraz pietruszkę w krążki, a ziemniaki w kostkę. Liście kapusty włoskiej pokrój na kawałki.
- Seler, pietruszkę oraz marchewkę wrzuć do 2 litrów wrzątku. Gotuj przez 25 minut. Dodaj resztę pokrojonych jarzyn. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wywar dopraw solą. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Śmietanę rozprowadź w odrobinie zupy i zabiel nią danie.
- Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Koperek bardzo drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku