Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki kalarepy
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka marchewka
- 1/2 sztuki pietruszki
- 1/2 sztuki selera
- 3 łyżki śmietany 18 %
- kilka liści kapusty włoskiej
- 1/2 sztuki pęczka koperku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obierz. Kalarepy pokrój w słupki, marchewkę oraz pietruszkę w krążki, a ziemniaki w kostkę. Liście kapusty włoskiej pokrój na kawałki.
- Seler, pietruszkę oraz marchewkę wrzuć do 2 litrów wrzątku. Gotuj przez 25 minut. Dodaj resztę pokrojonych jarzyn. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wywar dopraw solą. Gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną. Śmietanę rozprowadź w odrobinie zupy i zabiel nią danie.
- Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Koperek bardzo drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku