Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki kalarepa
- 4 sztuki ziemniaki
średnie - 2 sztuki cebula
- 2 ząbki czosnek
- olej rzepakowy
- 1 łyżka curry
- 700 ml bulion drobiowy
- 400 ml mleko kokosowe
- 1 sztuka papryka czerwona
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepy, ziemniaki, cebule i czosnek obierz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a kalarepy i ziemniaki pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj ziemniaki i kalarepę, dopraw curry, solą oraz pieprzem.
- Podsmażone w garnku warzywa zalej bulionem i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wlej mleko kokosowe, po czym całość zmiksuj i dopraw do smaku.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Zupę rozlej do talerzy i posyp papryką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku