Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
300 g dorsz
filety100 g bułka tarta
2 sztuki jajka
1 sztuka cebula
włoszczyzna
1 łyżeczka koperek
nasiona6 szklanek woda
1 pęczek natka pietruszki
1 sztuka sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, pokrój w paski i przełóż do garnka. Dodaj ziarna kopru, zalej wszystko wodą i zagotuj.
- Rybę umyj, podziel na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. W malakserze zmiksuj rybę z cebulą, dodaj bułkę tartą, jajka, sól i pieprz. Dodaj jedną startą na tarce marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i uformuj z niej małe pulpeciki.
- Gotowe pulpety wrzuć do gotującej się zupy i gotuj przez 10 minut. Przed podaniem zupę dopraw sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza