Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 400 g kurek
- 1 pęczek włoszczyzny
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 6 szklanek wody
- natka pietruszki
- 1/2 szklanki śmietanki do zupy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę opłucz, oczyść, zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie wyjmij warzywa.
- Grzyby oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim kurki.
- Podsmażone grzyby wrzuć do wywaru. Dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Pod koniec gotowania zabiel zupę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moja kuchnia