Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 l bulion drobiowy
500 g ziemniaki
400 g kurki
150 ml śmietanka
18%, np. Łaciata3 łyżki szczypior
posiekany2 sztuki cebula
1 ząbek czosnek
1 sztuka marchew
1 łyżka masło
extra1 łyżka olej rzepakowy
1/2 łyżeczki kurkuma
sól
do smakupieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz.
- Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków.
- Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl