Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa z leśnych grzybów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  leśnych grzybów
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/3 sztuki selera
  • 3 sztuki ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka  masła
  • 100 g  śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki  mąki
  • 1-2 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, pokrój, zalej wodą i gotuj przez 5 minut. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cebulę pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj grzyby razem z wodą.
  2. Całość zagotuj, zabiel śmietaną i zagęść mąką wymieszaną z zimną wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE