Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g leśnych grzybów
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- 1/3 sztuki selera
- 3 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka i 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 sztuki liście laurowe
- 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 100 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżeczki mąki
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyj, pokrój, zalej wodą i gotuj przez 5 minut. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cebulę pokrój w kostkę. Pokrojone warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj grzyby razem z wodą.
- Całość zagotuj, zabiel śmietaną i zagęść mąką wymieszaną z zimną wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników