Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
10 sztuk ziemniaki
młode1 sztuka por
mały1 sztuka cebula
mała1 łyżka koperek
posiekany2 sztuki marchew
średnia1 łyżka sok z cytryny
1.5 l bulion warzywny
100 g serek topiony
śmietankowy2 łyżki śmietana
18%200 g filet z łososia
sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki masło
1/4 sztuki seler korzeniowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa obierz. Por umyj i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w krótkie paseczki. Seler zostaw w całości.
- W garnku rozpuść masło i uduś na nim cebulę z porem przez 2 minuty. Dodaj seler oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Do wywaru włóż filet z łososia ze skórą i podgrzewaj przez kolejne 10 minut.
- Rybę wyjmij z garnka, przełóż na deskę i oddziel mięso od skóry. Łososia rozdrobnij na kawałki.
- Śmietanę przełóż do kubeczka, rozmieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Serek topiony pokrój na kawałki i wrzuć do zupy. Następnie dodaj łososia oraz koperek. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku