Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 10 sztuk ziemniaki
młode - 1 sztuka por
mały - 1 sztuka cebula
mała - 1 łyżka koperek
posiekany - 2 sztuki marchew
średnia - 1 łyżka sok z cytryny
- 1.5 l bulion warzywny
- 100 g serek topiony
śmietankowy - 2 łyżki śmietana
18% - 200 g filet z łososia
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżki masło
- 1/4 sztuki seler korzeniowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie warzywa obierz. Por umyj i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w krótkie paseczki. Seler zostaw w całości.
- W garnku rozpuść masło i uduś na nim cebulę z porem przez 2 minuty. Dodaj seler oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Warzywa zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Do wywaru włóż filet z łososia ze skórą i podgrzewaj przez kolejne 10 minut.
- Rybę wyjmij z garnka, przełóż na deskę i oddziel mięso od skóry. Łososia rozdrobnij na kawałki.
- Śmietanę przełóż do kubeczka, rozmieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Serek topiony pokrój na kawałki i wrzuć do zupy. Następnie dodaj łososia oraz koperek. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku