Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 szklanki rosół
- 8 sztuk cebula
młoda - 1 łyżka masło
- 1 szczypta cukier
- 1 szklanka śmietana
- 2 łyżki mleko
- 1 łyżeczka mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrane cebule kroimy w talarki średniej grubości, wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy szczyptą cukru i dusimy w przykrytym rondlu, aż nabiorą złocistego koloru.
- Wlewamy szklankę rosołu i gotujemy razem około 3 minuty, następnie przecieramy przez sito lub rozdrabniamy w malakserze.
- Przetartą cebulę łączymy z rosołem, dodajemy rozprowadzoną w mleku mąkę, zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.
- Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
- Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną.