Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa z orientalnym kalafiorem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

indyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa z orientalnym kalafiorem to lekki, a zarazem pożywny posiłek, który można szybko i łatwo przygotować. Tradycyjne dla polskiej kuchni zupy mogły się już niektórym z nas znudzić, dlatego warto pobudzić kubki smakowe i przyrządzić wyjątkową zupę w klimacie orientu.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 puszki  cieciorka
    ugotowanej
  • 3 łyżki  oliwa z oliwek
  • 1/2 sztuki  kalafior
  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/2 łyżeczki  imbir
    w proszku
  • 1/2 łyżeczki  kurkuma
    w proszku
  • 1 łyżeczka  przyprawa garam masala
  • 2 l  bulion
    warzywny lub drobiowy
  • 2 puszki  pomidory krojone
  • 1/2 sztuki  sok z limonki
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 1 sztuka  papryczka chili
    opcjonalnie

Sposób przyrządzania:

  1. Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj bulion. Wszystko zagotuj.
  3. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 103


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

przepisy na zupykalafior


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE