Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 puszki cieciorka
ugotowanej - 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1/2 sztuki kalafior
- 3 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1/2 łyżeczki imbir
w proszku - 1/2 łyżeczki kurkuma
w proszku - 1 łyżeczka przyprawa garam masala
- 2 l bulion
warzywny lub drobiowy - 2 puszki pomidory krojone
- 1/2 sztuki sok z limonki
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 1 sztuka papryczka chili
opcjonalnie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj bulion. Wszystko zagotuj.
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków.
- Dodaj pomidory i gotuj kolejne 7-10 minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Aby nadać ostry smak dodaj papryczkę chili. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl