Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g obranej ze skórki i wydrążonej dyni
1 sztuka marchew
1 sztuka mała cebula
1 kostka rosołowa warzywna
1 l wody
1/2 sztuki sera feta
1 łyżeczka curry
sól
pieprz
3-4 sztuki kromki suchego chleba
oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię pokrój w średnią kostkę. Cebulę obierz i przekrój na pół. Marchew oczyść i pokrój w dość grube plastry.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pokrojone warzywa i skrop je oliwą. Piecz 20 minut w temperaturze 190 st. C.
- Wodę zagotuj z kostką rosołową. Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Upieczone warzywa dodaj do gotującego się bulionu i zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry. Podawaj z grzankami i pokruszoną fetą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka