Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg dyni
1/2 l bulionu warzywnego
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
słodka mielona papryka
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię umyj, obierz, oczyść z pestek. Miąższ pokrój w dużą kostkę i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w 190 st. C.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na roztopionym maśle. Następnie dodaj pomidory i upieczony miąższ z dyni.
- Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą cukru.
- Ugotowaną zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj z bagietką.
Źródło przepisu: Przyslij przepis