Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1200 ml bulion
- 3 sztuki marchewki
- 2 sztuki pietruszki
- 1 sztuka seler
- 1 sztuka por
- 7 sztuk pomidory
- 300 g mielona wieprzowina
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki śmietana 18%
- 1 łyżka czosnek granulowany
- 1 łyżka majeranek
1/2 łyżeczki - 1 łyżka bazylia suszona
1/2 łyżeczki - 6-10 listków świeża bazylia
kilka - 1 łyżka sól
- 1 łyżka pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa oczyść, umyj, pokrój i zalej bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pomidory pokrój, włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody, gotuj przez 15 minut. Gdy się rozgotują, zmiksuj, przetrzyj przez sito i dodaj do zupy.
- Do mięsa dodaj jajko. Dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem, bazylią i wymieszaj.
- Z masy formuj małe kulki i delikatnie wrzucaj je do gotującej się zupy. Zagotuj, dopraw do smaku. Gotową zupę podawaj z kleksem śmietany, udekorowaną świeżą bazylią.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka