Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 l bulionu drobiowego
1 szklanka rzeżuchy
6 sztuk ziemniaków
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
2 sztuki jajka
5-6 sztuk plasterków wędliny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Wędlinę pokrój w cienkie paski.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a następnie dodaj rzeżuchę. Całość zmiksuj na gładki krem i ponownie zagotuj. Następnie zabiel zupę śmietaną i dopraw do smaku.
- Gotową zupę rozlej do miseczek, posyp pokrojonymi jajkami i udekoruj wędliną oraz rzeżuchą.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników