Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 250 g pełnotłustego jogurtu
- 100 g słodkiej śmietanki
- rzeżucha
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka duży, sypki ziemniak
- 1 sztuka średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaka obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Tak przygotowane warzywa zalej bulionem, gotuj, aż ziemniak będzie miękki. Dodaj posiekaną rzeżuchę, zmiksuj.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem. Zupę podgrzej i dodaj jogurt ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo, udekorowaną rzeżuchą.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza