Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
3 szklanki bulionu drobiowego
250 g pełnotłustego jogurtu
100 g słodkiej śmietanki
rzeżucha
2 sztuki jajka
1 sztuka duży, sypki ziemniak
1 sztuka średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaka obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle.
- Tak przygotowane warzywa zalej bulionem, gotuj, aż ziemniak będzie miękki. Dodaj posiekaną rzeżuchę, zmiksuj.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem. Zupę podgrzej i dodaj jogurt ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo, udekorowaną rzeżuchą.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza