Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka ziemniaki
duży - 1 sztuka seler naciowy
łodyga - 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka papryka biała
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 500 ml bulion warzywny
- 1 łyżka sok z cytryny
- pieprz
do smaku - sól
do smaku - 2 łyżki ryż
- 1 kawałek por
5cm
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa oczyść. Ziemniak pokrój w kostkę, a seler i por w plastry. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Po chwili dodaj ziemniak oraz seler i smaż jeszcze kilka minut.
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dodaj ją do smażącej się cebuli razem z rozgniecionym czosnkiem. Wymieszaj.
- Warzywa zalej bulionem, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Na koniec do zupy dodaj ryż. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj por i gotuj jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku