Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Zupa z soczewicą i mięsem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  zielonej soczewicy ugotowanej na półtwardo
  • 2 sztuki marchewki
  • korzeń pietruszki
  • biała cebula
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 25 dag  resztek z mięsa i wędlin
  • 1 l  bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1/2 łyżeczki  nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną białą cebulę, kolendrę, tymianek i rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszaj.
  2. Wlej 2 szklanki bulionu, dodaj soczewicę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie plasterki, czerwone cebule pokrojone w talarki, pozostały czosnek pokrojony w płatki, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Duś pod przykryciem przez 20 minut, aż marchewka i pietruszka będą ugotowane, uzupełniając bulionem.
  4. Następnie dodaj mięso. Wlej resztę bulionu i powoli zagotuj. Przypraw musztardą, solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką. Podawaj z razowym pieczywem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE