Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 100 g suszonych grzybów
- 2 sztuki i 1/2 l wody
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka liść laurowy
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 2 sztuki ziarna pieprzu
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 150 g łazanek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w plastry włoszczyznę i grzyby. Podlej wszystko 2,5 litra wody, wrzuć listek, pieprz oraz ziele. Dopraw solą i gotuj 30 minut. Po tym czasie dorzuć pokrojone i obrane ziemniaki i gotuj kolejne 30 minut.
- Pod koniec gotowania zabiel śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Podawaj z łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia