Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie włoszczyzny
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka cebula
100 g suszonych grzybów
2 sztuki i 1/2 l wody
1 łyżka masła
1 sztuka liść laurowy
2 sztuki ziarna ziela angielskiego
2 sztuki ziarna pieprzu
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki
150 g łazanek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w plastry włoszczyznę i grzyby. Podlej wszystko 2,5 litra wody, wrzuć listek, pieprz oraz ziele. Dopraw solą i gotuj 30 minut. Po tym czasie dorzuć pokrojone i obrane ziemniaki i gotuj kolejne 30 minut.
- Pod koniec gotowania zabiel śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Podawaj z łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia