Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa z suszonych grzybów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  włoszczyzny
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 100 g  suszonych grzybów
  • 2 sztuki i 1/2 l wody
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 sztuki ziarna pieprzu
  • 200 g  śmietany 18%
  • 1 łyżka  mąki
  • 150 g  łazanek
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojoną w plastry włoszczyznę i grzyby. Podlej wszystko 2,5 litra wody, wrzuć listek, pieprz oraz ziele. Dopraw solą i gotuj 30 minut. Po tym czasie dorzuć pokrojone i obrane ziemniaki i gotuj kolejne 30 minut.
  2. Pod koniec gotowania zabiel śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Podawaj z łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE