Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 15 dag szynka gotowana
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżeczka przyprawa warzywna
- 2 łyżki ryż
suchy - 1 łyżka masło
- 1 łyżka zielenina
posiekana - przyprawy
do smaku - 1 łyżka oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na rozgrzane, spienione masło wsypujemy opłukany ryż i, często mieszając, zasmażamy.
- Gdy nabierze złocistej barwy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawę i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości.
- Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekaną szynkę, całość zasmażamy, dodajemy do gotującego się ryżu i trzymamy na ogniu nie dłużej niż przez 5 minut.
- Składniki powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Zupę, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, uważając, by nadmiar przypraw nie przytłumił niepowtarzalnego smaku i aromatu szynki.
- Podajemy posypaną zieleniną.