Dzisiaj jest: Sobota, 20.08.2022 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Zupa z włoskiej kapusty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę podajemy z ziemniakami z wody, okraszonymi skwarkami lub ze smażonymi ziemniakami z cebulą.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1/2 główki  kapusta włoska
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  kalarepa
  • tłuszcz
    do smażenia
  • 1 l  rosół
    mięsno-jarzynowy
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  mąka
  • przyprawy
    do smaku
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 pęczek  koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i kalarepki, po obraniu ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, zasmażamy w łyżce tłuszczu, dodajemy posiekane, młode listki kalarepki i, mieszając, trzymamy na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
  2. Z kapusty odrzucamy zielone, twarde liście i głąb, resztę kroimy w cienkie paski, płuczemy, odsączamy na sicie.
  3. Na gorący rosół wrzucamy kapustę, dodajemy przyprawy, zeszklone warzywa wraz z tłuszczem i gotujemy.
  4. Oddzielnie rozgrzewamy tłuszcz, dajemy ząbki czosnku, gdy zbrunatnieją- odrzucamy, a na gorący tłuszcz sypiemy drobno posiekaną cebulę, zasmażamy- mieszając, przez minutę, dodajemy mąkę i, nadal mieszając, zasmażamy razem, aż się lekko zarumieni.
  5. Rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod kapusty, zagotowujemy, dodajemy do zupy, zagotowujemy całość i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
  6. Po zdjęciu z ognia dodajemy koperek.
Smacznego! :)



Przepis dodany przez:

Posty : 1

Przepisy: 58


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

zupa z kapustyprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE