Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki ogórki gruntowe
duże - 2 sztuki cebula
- 4 sztuki ziemniaki
małe - 1 sztuka marchew
duża - masło
do smażenia - 2 sztuki liście laurowe
- 1 ząbek czosnek
- 5 ziarenek ziele angielskie
- 1.5 l bulion drobiowy
- sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - 3 ziarenka pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w średniej grubości plastry. Cebule oczyść i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj pokrojone ogórki i również podsmaż. Do garnka wlej bulion.
- Do wywaru wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Gotuj wszystko, aż warzywa będą miękkie.
- Do garnka dodaj cebulę i ogórki. Zupę gotuj przez 5 minut, po czym dopraw solą, świeżo utłuczonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku