Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:

1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki ogórki gruntowe
duże
2 sztuki cebula
4 sztuki ziemniaki
małe
1 sztuka marchew
duża
masło
do smażenia
2 sztuki liście laurowe
1 ząbek czosnek
5 ziarenek ziele angielskie
1.5 l bulion drobiowy
sok z cytryny
do smaku
sól
do smaku
3 ziarenka pieprz czarny
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ogórki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w średniej grubości plastry. Cebule oczyść i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj pokrojone ogórki i również podsmaż. Do garnka wlej bulion.
- Do wywaru wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Gotuj wszystko, aż warzywa będą miękkie.
- Do garnka dodaj cebulę i ogórki. Zupę gotuj przez 5 minut, po czym dopraw solą, świeżo utłuczonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!