Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 pęczek włoszczyzny
4 sztuki ziemniaki
2 kostki rosołowe
cebula
10 dag wędzonego boczku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz
- Zacierki
2 sztuki jajka
20 dag mąki
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Zalej 2 litrami wrzątku z kostkami rosołowymi. Dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Gotuj 8-10 minut.
- Z mąki, jajek i soli zagnieć twarde ciasto. Przygotuj zacierki urywając z ciasta niewielkie kawałeczki lub ścierając je na tarce z dużymi oczkami. Rozsyp zacierki na oprószonej mąką desce, żeby się nie sklejały i lekko przesusz.
- Do gotującej się zupy wsyp zacierki, zamieszaj i gotuj przez 10 minut.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj do zupy, zagotuj. Zupę ponownie dopraw do smaku.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy