Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
2 szklanki bulion warzywny
2 sztuki batat
1 łyżka oliwa
1 sztuka cebula
1/2 pęczki natka pietruszki
1 puszka pomidory
krojone1 łyżeczka kumin
1/2 łyżeczki chili (przyprawa)
płatki1 szklanka mleko
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion wlej do dużego garnka. Bataty obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć do wywaru i gotuj przez 20 minut.
- Miękkie bataty wraz z bulionem przestudź, przelej do blendera i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Po chwili dodaj posiekaną natkę pietruszki, pomidory wraz z zalewą oraz płatki chili. Składniki gotuj przez 5 minut często mieszając.
- Do składników w garnku dolej mleko i krem z batatów. Całość połącz. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podgrzewaj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku