Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g ziemniaki
300 g łosoś
filety bez skóry1 sztuka por
3 łyżki oliwa z oliwek
1 sztuka liście laurowe
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżki natka pietruszki
posiekana1/2 sztuki cytryna
sól
do smakupieprz
do smaku100 g śmietana
18%
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por przekrój wzdłuż, umyj i pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej por i przełóż do dużego garnka. Dodaj 3 szklanki wody oraz liść laurowy i zagotuj.
- Ziemniaki obierz, pokrój w dużą kostkę i dodaj do zawartości naczynia. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
- Filety z łososia pokrój w cienkie paski i dorzuć do garnka. Gotuj przez 5 minut.
- Dodaj śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i podgrzewaj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Zupę przełóż do miseczek i udekoruj posiekaną natką pietruszki oraz skrop sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku