Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 4 sztuki kurczak
skrzydełka - 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka seler
mały - 1 sztuka cebula
duża - 10 sztuk pieczarki
- 100 g masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżeczka cukier puder
- 2 sztuki liście laurowe
- 3 sztuki ziele angielskie
- 1/2 łyżeczki czarnuszka (przyprawa)
- 1/2 łyżeczki oregano
- 150 g śmietana
18% - 1 łyżka mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj i ugotuj w 2 litrach osolonej wody. Ziemniaki oraz pieczarki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa razem z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Cebulę, seler, pietruszkę oraz marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj je do zupy.
- Zupę dopraw cukrem pudrem i oregano. Całość gotuj jeszcze 20 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką orz szczyptą soli. Zagotuj. Gotową zupę podawaj posypaną czarnuszką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku