Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Żurek na zakwasie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  białej surowej kiełbasy
  • 300 g  wędzonej kiełbasy
  • 100 g  wędzonego boczku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 sztuki listki laurowe
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka suszony grzybek
  • 2-3 szklanki  zakwasu na żurek
  • 2 łyżeczki  majeranku
  • 1/2 łyżeczki  kminku
  • 2/3 szklanki  śmietany 18%
  • 3 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Obraną cebulę i marchewkę włóż do garnka, dodaj przyprawy, czosnek i grzybek. Zalej 6 szklankami wody, zagotuj. Włóż dwa rodzaje kiełbasy (w całości) i boczek. Gotuj 30-40 minut na małym ogniu.
  2. Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek, marchewkę i grzybek. Kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki, a boczek i grzybek w paseczki.
  3. Do wywaru wlej zakwas, dodaj majeranek, sól oraz pieprz do smaku. Zagotuj, połącz ze śmietaną, włóż pokrojone składniki.
  4. Jajka obierz, pokrój, ułóż na talerzach. Zalej gęstą zupą, posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE