Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Żurek wegański na zakwasie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • zakwas
  • 1 l  wody
  • 2 sztuki średnie marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pół średniej cebuli
  • 1 sztuka duży ziemniak
  • 2 sztuki białe kiełbaski sojowe
  • pół kostki wędzonego tofu
  • 1 łyżeczka  majeranku
  • sól
  • pieprz prawdziwy i ziołowy
  • 100 ml  mleka sojowego
    Składniki na zakwas
  • 250 ml  wody
  • 2 sztuki czubate łyżki mąki gryczanej
  • 3 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 sztuki liście laurowe
    Sposób przyrządzenia
  • Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy.
  • Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zaprawiamy żurek.
  • Ponownie zagotowujemy i gotowe :) Podając dodajemy pokrojone w kostkę tofu.

Sposób przyrządzania:

    . Mąkę wymieszaj z wodą w słoiku. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nie zapominaj o codziennym mieszaniu czystą łyżką. Zakwas powinien być gotowy w ciągu 3-5 dni.Smacznego :)


    Źródło przepisu: Zdrowie na języku


    Przepis dodany przez:

    Posty : 0

    Przepisy: 6


    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

    Nicola Temple

    Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


    Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE