Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- zakwas
- 1 l wody
- 2 sztuki średnie marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- pół średniej cebuli
- 1 sztuka duży ziemniak
- 2 sztuki białe kiełbaski sojowe
- pół kostki wędzonego tofu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz prawdziwy i ziołowy
- 100 ml mleka sojowego
- Składniki na zakwas
- 250 ml wody
- 2 sztuki czubate łyżki mąki gryczanej
- 3 ząbki czosnku
- 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2 sztuki liście laurowe
- Sposób przyrządzenia
- Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy.
- Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zaprawiamy żurek.
- Ponownie zagotowujemy i gotowe :) Podając dodajemy pokrojone w kostkę tofu.
|
|
Sposób przyrządzania:
Źródło przepisu: Zdrowie na języku