Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
zakwas
1 l wody
2 sztuki średnie marchewki
kawałek selera
kawałek pora
pół średniej cebuli
1 sztuka duży ziemniak
2 sztuki białe kiełbaski sojowe
pół kostki wędzonego tofu
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz prawdziwy i ziołowy
100 ml mleka sojowego
- Składniki na zakwas
250 ml wody
2 sztuki czubate łyżki mąki gryczanej
3 ząbki czosnku
4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
2 sztuki liście laurowe
- Sposób przyrządzenia
Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy.
Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zaprawiamy żurek.
Ponownie zagotowujemy i gotowe :) Podając dodajemy pokrojone w kostkę tofu.
|
|
Sposób przyrządzania:
Źródło przepisu: Zdrowie na języku