Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żurek wielkanocny na zakwasie w chlebie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • włoszczyzna
  • 3 sztuki liście laurowe
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 sztuki ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki  stołowe chrzanu
  • zakwas z mąki żytniej
  • 100 g  śmietany
  • boczek wędzony
  • biała kiełbasa
  • ugotowane. tłuczone ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • wydrążony chleb
  • Zakwas
  • 350 g  mąki żytniej razowej
  • 1 l  wody
  • 3 ząbki  czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1/2 sztuki kromki razowego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowanie zakwasu: Wodę gotujemy i studzimy aż będzie letnia. W kamionkowym garnku mieszamy mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy chlebek i liść laurowy. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka dni. Po ukwaszeniu możemy go przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  2. Do zimnej wody wkładamy boczek wraz z oczyszczoną włoszczyzną wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości boczku.
  3. Do odcedzonego wywaru dolewamy żur i pokrojony w kostkę boczek. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na małym ogniu razem z cebulką. Gdy całość jest już pięknie podsmażona dodajemy majeranek i całość wrzucamy do żuru.
  4. Doprawiamy chrzanem, czosnkiem i solą, dodajemy odrobinę pieprzu mielonego.
  5. Żurek możemy zabielić śmietaną i wkroić ugotowane na twardo jajka. Serwujemy z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa apetycznie wygląda podawana w wydrążonym chlebie.
Smacznego !


Źródło przepisu: informacja prasowa Media Forum


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE