Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cebula
- włoszczyzna
- 3 sztuki liście laurowe
- pół łyżeczki majeranku
- 3 sztuki ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki stołowe chrzanu
- zakwas z mąki żytniej
- 100 g śmietany
- boczek wędzony
- biała kiełbasa
- ugotowane. tłuczone ziemniaki
- sól
- pieprz
- wydrążony chleb
- Zakwas
- 350 g mąki żytniej razowej
- 1 l wody
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 sztuka liść laurowy
- 1/2 sztuki kromki razowego chleba
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowanie zakwasu: Wodę gotujemy i studzimy aż będzie letnia. W kamionkowym garnku mieszamy mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy chlebek i liść laurowy. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka dni. Po ukwaszeniu możemy go przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
- Do zimnej wody wkładamy boczek wraz z oczyszczoną włoszczyzną wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości boczku.
- Do odcedzonego wywaru dolewamy żur i pokrojony w kostkę boczek. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na małym ogniu razem z cebulką. Gdy całość jest już pięknie podsmażona dodajemy majeranek i całość wrzucamy do żuru.
- Doprawiamy chrzanem, czosnkiem i solą, dodajemy odrobinę pieprzu mielonego.
- Żurek możemy zabielić śmietaną i wkroić ugotowane na twardo jajka. Serwujemy z tłuczonymi ziemniakami. Potrawa apetycznie wygląda podawana w wydrążonym chlebie.
Źródło przepisu: informacja prasowa Media Forum