Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

KUCHNIA

Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni 
Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni
03.12.2018

W kuchni staropolskiej mianem polewki określano zupę, która nie posiadała swoistej nazwy, ani receptury, tak jak żur czy rosół. Polewki były lekkimi, postnymi zupami w odróżnieniu od wyżej wskazanych. Szczególne miejsce w staropolskiej kuchni pełniły



Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania 
Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania
23.11.2018

Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast samodzielnego przygotowania posiłku w domu wybieramy gotowe produkty o niskiej wartoś



Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich 
Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich
13.11.2018

Wyspy Kanaryjskie (w języku hiszpańskim Islas Canarias, angielskim Canary Islands) to archipelag górzystych wysp pochodzenia wulkanicznego należących terytorialnie do Królestwa Hiszpanii. Leżą one na Oceanie Atlantyckim, na północny zachód od wybrzeż



7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień 
7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień
03.11.2018

Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale za to zawiera więcej cennych składników. Kasza manna należy do drobnoziarnistyc



10 pomysłów na pyszną frittatę 
10 pomysłów na pyszną frittatę
29.10.2018

Frittata jest potrawą wywodzącą się z włoskiej kuchni, zaliczaną do odmian omletu. Frittata jest daniem obiadowym, ale można ją podawać także na śniadanie - w zależności od tego, na bazie jakich dodatków została przygotowana. Najczęściej frittata jes



Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze 
Kimchi - koreańska kiszonka. Z czym to się je? Wartości odżywcze
19.10.2018

Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro



Oliwa polifenolowa. Czym różni się od "zwykłej" oliwy? 
Oliwa polifenolowa. Czym różni się od "zwykłej" oliwy?
13.10.2018

Oliwa polifenolowa jest produktem, który zawiera bardzo dużą dawkę polifenoli. Uzyskanie wysokiej zawartości tych organicznych związków chemicznych w oliwie staje się możliwe dzięki właściwemu przeprowadzeniu zbiorów i przechowywaniu oliwek, a następ



Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów 
Zdrowe przekąski w podróży - 12 przepisów dla małych i dużych łasuchów
07.10.2018

Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie energii. Drugą opcją są chipsy i inne wysoko przetworzone wytrawne przekąski. A



Pomysły kulinarne na bakłażan 
Pomysły kulinarne na bakłażan
09.09.2018

Bakłażan, znany też jako oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna, bakman, albo jajko krzewiaste należy do roślin z rodziny psiankowatych. Bakłażan (Solanum melongena) wywodzi się z Egiptu i krajów arabskich oraz Indii. W Polsce oberżyna może być



Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie 
Croissanty podane w zdrowy sposób - 7 pomysłów na francuskie śniadanie
13.08.2018

Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow



Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo 
Ciasto filo - jak je przyrządzić? 7 sposobów na dania z filo
29.07.2018

Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach Europy środkowo-wschodniej i na Bałkanach. Do najbardziej popularnych przysmaków



Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia 
Makaron bez glutenu - przedstawiamy 7 smacznych przepisów na każdy dzień tygodnia
19.07.2018

Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron amarantusowy, makaron ryżowy - biały i czerwony oraz makaron ciecierzycowy i z grochu. Co



5 deserów prosto z Azji 
5 deserów prosto z Azji
13.07.2018

Lubisz eksperymentować w kuchni? Warto czasem wypróbować nowe przepisy, a nuż znajdziesz coś, co przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim bliskim? My dziś polecamy zwłaszcza zwrot ku deserom azjatyckim, w których wciąż można odnaleźć połączenia



Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie? 
Ogórki małosolne - dlaczego warto sięgać po nie w sezonie?
01.07.2018

Sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Warto korzystać z niego w pełni. Ogórki małosolne, tak charakterystyczne dla Europy Środkowej i Wschodniej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc może je z



Pierogi nie tylko polskie - rosyjskie pielmieni, mongolskie buudzy, chińskie dim sum i inne 
Pierogi nie tylko polskie - rosyjskie pielmieni, mongolskie buudzy, chińskie dim sum i inne
25.06.2018

Pierogi - danie mączne mające postać półksiężyców, stożka, sakiewki lub podobnych kształtów, wykonanych z ciasta nadziewanego farszem, jest znana na całym świecie. Pierogi to według definicji kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się



Zdrowe muffiny na drugie śniadanie - z warzywami, bakaliami i z pełnym ziarnem 
Zdrowe muffiny na drugie śniadanie - z warzywami, bakaliami i z pełnym ziarnem
18.06.2018

Muffinki kojarzą się z deserem i podwieczorkiem. A gdyby tak podać je na śniadanie? Czy to nie będzie zbytnie odstępstwo od zbilansowanej diety? Zdecydowanie nie, jeżeli podacie muffiny zawierające zdrowe składniki. Standardowo muffiny zawierają mąkę



5 pomysłów na śniadania dla niejadków 
5 pomysłów na śniadania dla niejadków
12.06.2018

Twoje dziecko grymasi na widok jajecznicy albo najchętniej jadłoby na śniadanie tylko parówkę? Możesz wypróbować kilka sposobów, które skutecznie zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Przy przygotowywaniu posiłków dla dzieci trzeba koniecz



Nietypowe dżemy 
Nietypowe dżemy
07.06.2018

Masz wrażenie, że w twojej kuchni wieje nudą? Zbliżające się lato to idealna pora na eksperymenty. Im bliżej lata tym warzywniaki i przydomowe krzewy oraz drzewa zaczną wprost pęcznieć od wspaniałych owoców i warzyw. Warto z tego korzystać i wyczarow



Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać? 
Grill węglowy, gazowy czy elektryczny - jaki wybrać?
01.06.2018

Sezon grillowy w pełni. Jeśli jeszcze nie rozejrzałeś się za grillem, to teraz jest na to najwyższa pora. Jaki grill wybrać? Na rynku dostępne są zarówno standardowe grille węglowe, jak i coraz popularniejsze gazowe i elektryczne. Które są najlepsze?



Mleka roślinne - rodzaje, właściwości i sposoby ich przygotowania w domu 
Mleka roślinne - rodzaje, właściwości i sposoby ich przygotowania w domu
21.05.2018

Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i



  | 1 | . . . . | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | . . . . | 16 |