Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

KUCHNIA

15 najbardziej kalorycznych popularnych potraw spożywanych przez Polaków 
15 najbardziej kalorycznych popularnych potraw spożywanych przez Polaków
18.12.2015

Polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, co wynika z położenia naszego państwa w środkowej części Europy. Kuchnia polska co warto nadmienić, zaczerpnęła wiele potraw od sąsiadujących z nami narodów. Wśród tradycyjnych potraw pojawiających się na pols



Pieczemy zdrowe świąteczne pierniki 
Pieczemy zdrowe świąteczne pierniki
15.12.2015

Aromatyczne i apetycznie udekorowane pierniczki są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach pieczenie ciastek o korzennym smaku jest starannie pielęgnowanym zwyczajem. Tradycja przygotowywania pierników na święta wywodzi się z Torunia



Wybieramy akcesoria kuchenne - drewniane, metalowe czy z tworzyw sztucznych? 
Wybieramy akcesoria kuchenne - drewniane, metalowe czy z tworzyw sztucznych?
14.12.2015

Akcesoria kuchenne dostępne na rynku zwyczajowo są wykonane z takich materiałów, jak drewno, metal i tworzywa sztuczne - w tym plastik i silikon. Każdy z wymienionych wyżej materiałów ma pewne wady i zalety. Zostały one określone poniżej. Materiał wp



12 przepisów na wigilijne potrawy - nowoczesne inspiracje na Święta 
12 przepisów na wigilijne potrawy - nowoczesne inspiracje na Święta
03.12.2015

12 wigilijnych potraw to polska tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy też dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoc



Żurek i barszcz biały - czym się różnią? 
Żurek i barszcz biały - czym się różnią?
01.12.2015

Pierwotnie barszcz biały był przygotowywany z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie przygotowuje się go na bazie zakwasu z mąki pszennej. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim. Żurek (wymiennie nazywany też żurem) i barszcz biały koja



10 rozgrzewających potraw. Sprawdzony sposób na jesienne chłody 
10 rozgrzewających potraw. Sprawdzony sposób na jesienne chłody
22.11.2015

W okresie jesienno - zimowym warto zadbać o to, aby w jadłospisie znalazły się co najmniej dwie ciepłe potrawy, które są sycące i rozgrzewają organizm. Inspiracje można czerpać z azjatyckiej i meksykańskiej kuchni. Rozgrzewające potrawy nie tylko prz



Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych 
Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych
11.11.2015

Sumak jest przyprawą posiadającą kwaskowy smak i czerwony kolor. Egzotyczny dodatek do potraw należy do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni. Sumak może być dodawany do mięs, ryb, sałatek oraz ziemniaków. Kwaskowe nuty sumaka są



Alkohole w kuchni 
Alkohole w kuchni
24.10.2015

Warto wiedzieć, jakie dania powinno podawać się z jakim alkoholem. Wiedza ta gwarantuje bowiem, iż wszystkie organizowane przez nas spotkania przy stole - czy to rodzinne, czy w gronie przyjaciół, czy nawet formalne - będą miały odpowiednio elegancką



Ciasta i inne wypieki z otrąb - warto wypróbować! 
Ciasta i inne wypieki z otrąb - warto wypróbować!
11.10.2015

Otręby zawierają szereg składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Charakteryzują się one wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. W sklepach spożywczych powszechnie dostępne są otręby owsiane, pszenne i żytn



Wyciskarki do soków a sokowirówki - różnice i wpływ na zdrowie 
Wyciskarki do soków a sokowirówki - różnice i wpływ na zdrowie
01.09.2015

Soki są zdrową przekąską dostarczającą witamin, minerałów, antyoksydantów, enzymów i fitozwiązków. Można przygotować je z warzyw i owoców. Wartość odżywcza soku zależy nie tylko od jakości produktów wykorzystanych do jego przygotowania. Sok sokowi ni



Kuchnie regionalne w Polsce. Która najzdrowsza? 
Kuchnie regionalne w Polsce. Która najzdrowsza?
16.08.2015

Choć dziś we wszystkich regionach kraju jada się dość podobnie, warto pamiętać o tym, iż nie zawsze istniały markety czy sieciowe restauracje. Tak jak wszystkie regiony świata różnią się od siebie tradycyjną kuchnią, tak i w Polsce odnaleźć można róż



Pizza - historia, rodzaje i przydatne infromacje o pizzy 
Pizza - historia, rodzaje i przydatne infromacje o pizzy
04.08.2015

Pizza, choć to danie kuchni włoskiej, na stale zagościła na stołach mieszkańców całego Zachodu, w tym też i Polski. O popularności, jaką cieszy się w naszym kraju, świadczą chociażby wciąż otwierające się nowe pizzerie czy niezwykle szeroka gama mroż



Wanilia i wanilina - różnice. Kuchenne rodzaje wanilii 
Wanilia i wanilina - różnice. Kuchenne rodzaje wanilii
31.07.2015

Wanilia zachwyca niepowtarzalnym aromatem, który trudno pomylić z jakimkolwiek innym zapachem. Wykorzystuje się ją między innymi w kuchni, gdzie występuje w różnych postaciach. Najbardziej popularne są cukier waniliowy, laski wanilii oraz ekstrakt, p



Jogurtownica - urządzenie do domowego wyrobu jogurtów 
Jogurtownica - urządzenie do domowego wyrobu jogurtów
15.07.2015

Jogurt to produkt mleczny charakteryzujący się lekko kwaśnym smakiem (powstałym w procesie fermentacji), białą barwą i stosunkowo dużą gęstością. Musi mieć co najmniej 10 milionów komórek bakterii w 1 ml, by móc, zgodnie z prawem, nosić taki miano. J



Sosy do spaghetti - rodzaje 
Sosy do spaghetti - rodzaje
01.07.2015

Gdy słyszymy słowo "spaghetti", od razu myślimy o słonecznej Italii. Skojarzenie to jest oczywiście absolutnie poprawne, gdyż te specyficzne dania przygotowywane z wykorzystaniem długiego makaronu (również nazywanego po prostu "spaghetti") pochodzą w



Pieczemy ciasta bez jaj i mąki - sposoby na wegańskie wypieki 
Pieczemy ciasta bez jaj i mąki - sposoby na wegańskie wypieki
18.06.2015

Weganizm jest bardzo restrykcyjną odmianą wegetarianizmu niedopuszczającą do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Niemniej nie oznacza to rezygnacji ze smacznych wypieków. Weganie nie rezygnują ze słodkich przysmaków. Wykorzystują inne skład



Domowy chleb 
Domowy chleb
09.06.2015

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez pieczywa. Chrupiący lub wilgotny i ciężki, biały czy razowy, świeży, twardy czy podpieczony, chleb to dla wielu obowiązkowy produkt śniadaniowy i nie tylko. Czy kupne pieczywo może zastąpić domowy chleb? C



Owocowe sałatki - słodka alternatywa dla tuczących deserów 
Owocowe sałatki - słodka alternatywa dla tuczących deserów
03.06.2015

Owocowe sałatki są przede wszystkim alternatywą dla tuczących deserów, które niezbyt dobrze wpływają na smukłą sylwetkę i na samopoczucie. Sałatki przygotowane z owoców mogą pełnić także inną rolę. Minerały i witaminy, których niedobór może bardzo do



Plastik czy szkło - w czym przechowywać żywność? 
Plastik czy szkło - w czym przechowywać żywność?
30.05.2015

Pojemniki służące do przechowywania żywności są bardzo praktyczne, trwałe oraz estetyczne. Skutecznie chronią one pożywienie przed wilgocią i światłem. Najczęściej są one produkowane ze szkła i plastiku. Każdy z materiałów ma wady i zalety, ale pod w



Idealne ciasto drożdżowe 
Idealne ciasto drożdżowe
14.05.2015

Popularne (czy w pewnym sensie i uwielbiane) w naszym kraju ciasto drożdżowe ma charakterystyczny smak, wygląd oraz strukturę. Wszystko to zawdzięcza właściwościom drożdży piekarniczych wykorzystywanych do jego wyrabiania oraz temu, iż nie zawiera, j



  | 1 | . . . . | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |