Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
KUCHNIA
Jak poznać, czy jajko pochodzi od kury trzymanej w klatce, czy też pochodzi z hodowli ściółkowej, wolno wybiegowej lub ekologicznej? Jak poznać, skąd pochodzi jajko? Wielu z nas zauważyło, że na dostępnych w sprzedaży jajkach widnieją tajemnicze 11 z
Czy ktoś z nas wyobraża sobie jeść tylko surowe produkty? Owszem, w Japonii powszechnie znane jest jedzenie surowych ryb, tak zwane sushi. Notabene coraz popularniejsze również w Polsce. Ale kto z nas odważyłby się jeść na co dzień surową wołowinę lu
Skomplikowane torty, wymyślne babki, pachnące domowe chleby czy trudne, apetyczne ciasta. Do ich przygotowania nie wystarczy tylko szeroko pojęta "szklanka" i "łyżka". Żaden z tych specjałów nie poradzi sobie z domowym odmierzaniem "na oko" niezbęd
Suszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania i przechowywania żywności. Historia tego tradycyjnego sposobu konserwowania żywności sięga czasów prehistorycznych, kiedy to suszono mięso i ryby na początku z pomocą wiatru i słońca, a następnie ogn
Z wywodzących się z Indii, owoców pieprzu czarnego powstają pikantne kuleczki przyprawy znanej jako pieprz przyprawowy. Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje pieprz czarny ? ostry, z niedojrzałych owoców uprzednio sus
Bylina ta pochodzi z Afganistanu i Iranu. Początkowo był uprawiany w ogrodach klasztornych, potem benedyktyni spopularyzowali go w całej Europie. Uprawiany jest obecnie w wielu rejonach świata. Lubczyk posądzano o magiczne właściwości. W dawnych czas
Suszone owoce papryki rocznej, która pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej jest właśnie popularnie używaną w domach papryką. W Ameryce papryka była uprawiana od bardzo dawna, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV w.
Jest jedną zaraz po szafranie z droższych przypraw na świecie. Przyprawa ta znana jest już od tysięcy lat. Stosowana była jako lek oraz jako afrodyzjak. Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności. Palony kardamon używano jako wonne kadzidło
Imbir lekarski to jedna z najstarszych roślin wieloletnich, leczniczych i przyprawowych na świecie. Użytkowany jest od tysięcy lat. Należy również do najstarszych roślin uprawnych - świadczy o tym fakt, iż w stanie dzikim już nie występuje. Imbir ma
Kurkuma jest nazywana szafranem indyjskim jest jednak znacznie tańsza od oryginalnego. Nadaje potrawom apetycznego, orientalnego żółtego koloru. Kurkuma to bylina imbirowata, która pochodzi z Indii. Przyprawę otrzymuje się z kłączy. Do Europy kurkuma
Liście laurowe inaczej nazywane liśćmi wawrzynowymi lub bobkowymi. Przyprawę tą otrzymuje się z wiecznie zielonego drzewa laurowego (Laurus nobilie Linn.) Drzewo to swoimi korzeniami sięga Bliskiego Wschodu, a uprawia się je w krajach basenu Morza Śr
Goździki są to oczyszczone, wykształcone, lecz jeszcze nie rozkwitnięte pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowego - goździkowca wonnego - (Caryophyllus aromaticus). Domem rodzinnym tego cenionego drzewa są Moluki, grupa wysp leżących mię
Gałka to owoc muszkatołowca (Myristica fragrans). Drzewo to jest wiecznie zielone i zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji, na Karaibach, Sri Lance, Malezji i na Grenadzie. Muszk
Ziele angielskie nazywane również pieprzem angielskim, jamajskim lub pieprzem goździkowym, jest niedojrzałym owocem wiecznie zielonego drzewa pimentowego. Domem rodzinnym tej przyprawy jest Jamajka, a ponadto uprawiane jest w wielu krajach klimatu tr
Szafran uprawiany jest głównie w obrębie basenu Morza Śródziemnego oraz krajach Bliskiego Wschodu. Z Hiszpanii znany jest najbardziej ceniony przez znawców szafran z La Manchy, słynący ze swojej barwy, aromatu i smaku. Szafran jest synonimem luksusu.
Wiecznie zielony, niski krzaczek rozmarynu swoimi korzeniami sięga regionów Morza Śródziemnego i obecnie jest uprawiany na całym świecie ze względu na swoje aromatyczne, intensywnie pachnące liście. Roślina ta posiada wiele gałązek koloru popielatego
Estragon jest wieloletnią byliną cenioną zarówno za swoje właściwości lecznicze jak i przyprawowe. Wytwarza charakterystyczne kłącza. Występuje dziko od wschodniej Europy aż po Mongolię. Drobne, niepozorne kwiaty są skupione w kulistych koszyczkach k
Anyż gwiazdkowy (gwiaździsty) nazywany również "badianem", to wiecznie zielone drzewo o żółtych kwiatach, pochodzące z Chin. Jego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce, przypominające swoim wyglądem małą, kruchą gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (g
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych o bardzo przyjemnym, korzennym, słodkim zapachu. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Przyprawa ta znana była już w czasach antycznych, olejek cynamonowy ceniony był zarówno jako przyprawa jak i lek
Ta słodka, pachnąca przyprawa jest owocem (Fructus vanillae) jednego z pnączy z rodziny storczykowatych. Domem rodzinnym wanilii jest Meksyk. Już Aztekowie zanim ich ziemie podbili Europejczycy używali wanilii jako cennej przyprawy. To właśnie nią sp