Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
KUCHNIA
Len jest rośliną jednoroczną znana już w starożytności. Jest to niewątpliwie jedna z najstarszych roślin wykorzystywana przez ludzkości. Len od zawsze używany był jako surowiec do wytwarzania okryć oraz już w późniejszych czasach jako roślina oleista
Kminek w stanie naturalnym występuje w Środkowej Europie, Azji, Afryce Północnej i Australii. W Polsce jest także uprawiany, główne plantacje znajdują się na Żuławach i na północy kraju. Jest to dwuletnia lub wieloletnia roślina. W pierwszym roku two
Drzewo to w stanie naturalnym rośnie na Bałkanach oraz w Iranie. Do Europy Środkowej i Zachodniej dotarło jako drzewo parkowe, mylnie nazywane kasztanem. Korę tego drzewa zbiera się wiosną i suszy w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Kwiaty tylko b
Ziele to upatrzyło sobie łąki i skraje dróg. Często znaleźć je można w gęstych zaroślach i ugorach. Lubi żyzne, próchnicze gleby. Z wyglądu przypomina pokrzywę i często rośnie w jej pobliżu. Jednak w odróżnieniu od niej, nie parzy. Kwiaty tego popula
Krzew ten występuję powszechnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ta preferuje gleby piaszczyste, bory sosnowe i nieużytki. Rośnie głównie na glebach mało żyznych śmiało można powiedzieć, iż na jałowych. Stąd pewnie też wywodzi się i nazwa
Głóg rozpowszechniony jest w całej Europie, Azji, Afryce Północnej. Rośnie na skajach lasów, jest również hodowany jako efektowna roślina ozdobna w parkach, sadzony jest w żywopłotach. Inne nazwy tej ozdobnej rośliny to: głóg pospolity, głożyna, cier
Fiołek trójbarwny to zioło jednoroczne, osiągające wysokość 10-30 cm. Występuje w Europie, Północnej Afryce oraz rośnie w umiarkowanych obszarach Azji. Ten uroczy kwiat nie jest wybredny jeśli chodzi o warunki życia. Rośnie na trawiastych obszarach g
Koper włoski jest rośliną dwuletnią, wywodzącą się z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. W skutek zawirowań dziejowych obecnie uprawiany jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce (szczególnie Argentyna) oraz Azji (Chiny i Japonia) g
Jest to popularna roslina występująca zarówno w Europie jak i w Azji Zachodniej, Chinach, w Ameryce i Afryce Północnej. Najczęściej rośnie na glebach suchych i piaszczystych. Preferuje pagórki, nieużytki i obrzeża lasów. Zioło to może być także upraw
To majestatyczne drzewo występuje w całej Europie, aż po Ural i Kaukaz na wschodzie. Inne nazwy tego drzewa to: dąb pospolity. W dawnych czasach uważane było za drzewo święte. W starożytności było symbolem Boga wszystkich Bogów ? Zeusa, a w czasach w
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako aromatyczna, pikantna przyprawa i środek leczniczy. W czasach antycznych uważano, iż spożywany przed bitwa zwiększa męstwo w boju i podnosi ducha. Według słowiańskich wierzeń czosnek odpędzał upiory,
Ojczyzną cebuli jest Azja Środkowa. Warzywo to znane już było w antycznej Grecji i Persji. Niegdyś cebula była pokarmem codziennym spożywana w formie gotowanej w osolonej wodzie stanowiła pożywienie biednych ludzi, przede wszystkim w Azji i w krajach
Od apetycznej, niebiesko-granatowej barwy owoców, borówka czernica nazywana jest popularnie czarną jagodą lub po prostu jagodą. Występuje w lasach, preferuje towarzystwo drzew iglastych. Owoce używane są zarówno w celach medycznych jak i kulinarnych.
Jest to pospolity krzew, spotykany często na skrajach lasów, ogrodów i łąk. Kwiaty bzu czarnego są koloru białego lub kremowego, zebrane w charakterystyczne kwiatostany o wyglądzie parasoli. Owoce bzu czarnego to mięsiste, soczyste czarne pestkowce,
Bazylia pospolita, zwana potocznie bazylią, także znana jako bazylia wonna i bazylek ogrodowy, wywodzi się z Indii. Na całym świecie uprawianych jest ponad 150 odmian tej aromatycznej rośliny. Ceniona jest za swój niepowtarzalny, orzeźwiający aromat,
Bylina ta jest popularną rośliną występującą w całej Europie i Azji aż do Himalajów. Tępiona przez ogrodników i przez miłośników kwiatów uważana za chwast. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Ta rozpowszechniona na suchych łąkach, pastwiskach, trawn
Jest to roślina dwuletnia. Ojczyzną jej jest Europa Północna i Syberia. W Polsce jest uprawiana oraz rośnie dziko w Tatrach i Sudetach. Ciekawostką jest fakt, iż dla ludów zamieszkujących daleką północ ? Lapończyków, Grenlandczyków i mieszkańców Isla
Ojczyzną aloesu jest Afryka Południowa i Madagaskar. W stanie naturalnym nie występuje
w Polsce. Hodowana jest jako roślina szklarniowa lub doniczkowa ? aloes drzewiasty (Aloe arborescens). Jest to wiecznie zielona mięsisto - listna roślina o drobnyc
Największym skarbem Świata jest jej różnorodność. Nie tylko kultury czy języków lecz także lub też przede wszystkim różnorodność kuchni. Jej smaków, przypraw i aromatów. W tym wielkim zróżnicowanym kotle potraw tkwi olbrzymia moc. W dzisiejszych czas
Nie ma czegoś takiego jak jednolita włoska kuchnia. Ten śródziemnomorski but ma ponad 1500 km długości. Różnice klimatu między częścią północna, a południową są bardzo duże. Do tego dochodzi jeszcze bogata historia tego kraju. Włochy zjednoczyły się