Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes",

Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze

Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt

Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić mieszkańcom przeżycie. Przyjęło się, że im więcej tłuszczu zwierzęcego tym lep

Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa zawierająca m.in. rozdrobnione mięso ryb, warzywa, ryż, przyprawy. Ale czy można uznać

Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi w daniach serwowanych na ciepło. Egzotyczny owoc jest idealn

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc

Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego przygotowują pyszne tradycyjne potrawy i chętnie dzielą się przep

Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć korzenie angielskie, francuskie, szkockie, a także azjatyckie i karaibskie, co

Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i odświeżającego aromatu. Polepszają ich smak i mają też zbawienny wpływ na zdr

Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec

Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny rok i życzymy pomyślności na kolejny. Coraz częściej jednak nasze preferencje i

Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w sytuacji, gdy nie wiemy, jak je trwale usunąć. Co w takiej sytuacji robić? Ja

Kuchnia szwedzka choć otwarta na wpływy innych kuchni, zazwyczaj opiera się na lokalnych, wartościowych produktach. Szwedzi dbają o to, aby każdy ich posiłek miał odpowiednią ilość wartościowych składników odżywczych. Surströmming, köttbullar, kanelb

W każdym kraju istnieją odrębne zwyczaje i kultura. Istotny element danego regionu lub narodu stanowi kuchnia. Niektóre oryginalne potrawy zdobyły dużą popularność na całym świecie. Można je skosztować w wielu krajach, lecz są i takie, które spożywa

Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają duże ilości błonnika pokar

Podhale to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów region Polski. Góry Tatry, Zakopane i Krupówki to popularne kierunki turystycznych wyjazdów. Oprócz pięknych górskich krajobrazów na szczególną uwagę zasługuje także tradycyjna kuchnia podhal

Kuchnia jest miejscem, w którym o czystość i porządek powinno się szczególnie zatroszczyć. Należy dbać o właściwe warunki podczas robienia posiłków i o sprzątanie po ich przygotowaniu. Pomieszczenie to jest narażone w największym stopniu na wzrost or

Jesień to sezon grzybobrań i wyśmienitych dań z dodatkiem naszych leśnych zbiorów. Kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, gąski stanowią idealny składnik sosów, zup, makaronów oraz przekąsek. Dzięki mrożeniu, suszeniu i marynowaniu mogą cieszyć swoi

Kuchnia rumuńska stanowi kompozycję dań wywodzących się z przeróżnych tradycji. Na jej ukształtowanie znacząco wpłynęła kultura osmańska, węgierska, serbska oraz niemiecka. W kraju tym jada się potrawy proste, kaloryczne, a do tego bardzo smaczne. Cz