Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Odczarujmy szpinak - pomysły na zdrowe przepisy z tego warzywa 
Odczarujmy szpinak - pomysły na zdrowe przepisy z tego warzywa
13.05.2018

Szpinak wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną mazią. Faktycznie sam szpinak bez przypraw nie jest najbardziej atrakcyjnym warzywem, zwłaszcza, gdy zmiksuje się go na papkę i poda na talerzu. Ale to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować - i



Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk 
Orzechowe mąki - bezglutenowa alternatywa dla zbożowych mąk
18.04.2018

Mąka jest tradycyjnie produkowana z ziaren zbóż. W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania wyrobów z tradycyjnych glutenowych mąk ze względów zdrowotnych - nietolerancji, alergii bądź też ze względu na modną dietę bezglutenow



10 pomysłów na bezcukrowe podwieczorki 
10 pomysłów na bezcukrowe podwieczorki
08.04.2018

Nikt już nie ma wątpliwości co do tego, że cukier szkodzi. Nie zmienia to jednak faktu, że czasem lubimy zjeść coś słodkiego do kawy lub przygotować smaczny deser dla rodziny czy przyjaciół. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką kilka przepisów na be



Smoothie bowl - nowa moda śniadaniowa 
Smoothie bowl - nowa moda śniadaniowa
02.04.2018

Smoothie bowl, czyli miseczki wypełnione koktajlem i posypane zdrowymi dodatkami to ciekawa propozycja dla osób, które nie przepadają za jedzeniem śniadań. Wszyscy wiemy, że pierwszy posiłek jest ważny, ale wiele osób ma problem ze spożywaniem śniada



Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać 
Najbardziej trujące rośliny na świecie i ich działanie - sprawdź, czego unikać
21.03.2018

Rośliny przystosowały się do obrony przed szkodnikami poprzez wykształcenie pewnych mechanizmów. Jednym z nich jest produkcja toksycznych związków chemicznych. Zatrucia niektórymi roślinami mogą powodować ciężkie uszkodzenie ciała, a nawet doprowadzi



Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców 
Poczuj smak wakacji - spróbuj przysmaków na bazie egzotycznych owoców
15.03.2018

Pinacolada i smoothie z mango to orzeźwiające koktajle, które przygotowujemy na bazie tropikalnych owoców, zwykle w sezonie letnim. Dlatego kojarzą się głównie z wakacjami i odpoczynkiem. Proponujemy sięgnąć po egzotyczne owoce już teraz - poprawa na



Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego? 
Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?
09.03.2018

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym



Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu 
Ślimaki we francuskim wydaniu, czyli winniczek na talerzu
01.03.2018

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży wkład w jej spopularyzowaniu miał Marie Antoine Carême, nazywany często mianem ojc



Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania 
Jak powstaje szynka parmeńska - walory i sposoby podania
16.02.2018

Prosciutto di Parma, Parma ham - czyli szynka parmeńska - wspaniały, jedyny w swoim rodzaju włoski przysmak mięsny. Ten rodzaj szynki produkowany jest w okolicy Parmy (region położony w północnej części Włoch - Emilia-Romania) - posiada odpowiedni ce



Robaki na talerzu - dlaczego w niektórych regionach owady są kulinarnym przysmakiem? 
Robaki na talerzu - dlaczego w niektórych regionach owady są kulinarnym przysmakiem?
09.02.2018

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule, przedstawimy pokrótce, w jakich regionach możemy zostać poczęstowani takimi przysmakami. To zastanawiające, dlaczego w niektórych regionach świata robaki są traktowane jako rodzaj pożywienia, a w innych



Mało znane przyprawy, które warto znać 
Mało znane przyprawy, które warto znać
03.02.2018

Masz wrażenie, że w twojej kuchni panuje nuda? Być może ograniczasz się do stosowania wyłącznie kilku przypraw. Wszystkim znane są zioła prowansalskie, oregano, bazylia czy słodka i ostra papryka, jednak pozostawiają one dość ograniczoną możliwość ko



Jak robić przemyślane zakupy spożywcze? 
Jak robić przemyślane zakupy spożywcze?
24.01.2018

Okazuje się, że Polacy przeciętnie na artykuły spożywcze wydają około 43% swojego dochodu, co wynika z badania przeprowadzonego przez GfK - to bardzo dużo, a warto pamiętać, że dane te są średnią, co w praktyce może oznaczać, że większość z nas wydaj



Desery na bazie warzyw - czy można zrobić pyszny creme brulee z dyni? 
Desery na bazie warzyw - czy można zrobić pyszny creme brulee z dyni?
20.01.2018

Wśród dietetycznych trendów rozkwita awangardowa tendencja do przyrządzania deserów na bazie warzyw. I wcale nie chodzi tu o marchewkowe ciasto czy sernik z dodatkiem ziemniaków. Mistrzowie awangardowych deserów z warzyw przyrządzają creme brulee na



Kebab - rodzaje kebaba, jak jest robiony, czy jest zdrowy?, domowy przepis 
Kebab - rodzaje kebaba, jak jest robiony, czy jest zdrowy?, domowy przepis
16.01.2018

Kebab jest charakterystyczną potrawą kuchni orientalnej (pochodzi z Persji, jednak ojczyzną klasycznego kebaba / kebapa jest Turcja), występującą w ponad dwudziestu odmianach. Do kebaba wykorzystuje się mięsa Halal czyli: drobiowe (kurczak, indyk), w



Hummus, baba ghanoush czy ful medames? Przepisy na zdrowe, orientalne pasty 
Hummus, baba ghanoush czy ful medames? Przepisy na zdrowe, orientalne pasty
10.01.2018

Pasty kanapkowe to zdrowa odmiana dla pasztetów, serków i innych wysoko przetworzonych produktów, które często wykorzystujemy do przyrządzania kanapek. Proponujemy spróbować, jak smakują trzy zdrowe pasty kanapkowe - hummus, baba ghanoush i ful medam



Jak marnować mniej jedzenia w kuchni? 
Jak marnować mniej jedzenia w kuchni?
02.01.2018

Marnowanie żywności to powszechny problem. Kupujemy za dużo, nie zużywamy wszystkiego i w efekcie wyrzucamy jedzenie, które mógłby wykorzystać ktoś inny. Statystyki są porażające - w bogatych krajach rocznie wyrzucamy ponad 220 milionów ton zdatnej ż



Uważaj w czym i czym gotujesz - powody, dla których warto wymieniać kuchenny sprzęt 
Uważaj w czym i czym gotujesz - powody, dla których warto wymieniać kuchenny sprzęt
16.12.2017

Kuchenny sprzęt warto wymieniać raz na kilka lat. Niektóre akcesoria i garnki powinny być wymieniane od razu, gdy tylko pojawią się na nich pierwsze oznaki zniszczenia. Weźmy na przykład patelnię teflonową, która ma uszkodzoną powierzchnię, albo zard



Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania 
Owoce morza - krótki kurs ich przyrządzania i spożywania
15.11.2017

Owoce morza należą do rarytasów, po które sięgamy coraz częściej. Frutti di mare są bogate w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (przede wszystkim w witaminę B12), składniki mineralne - cynk, jod, selen, żelazo, fosf



Smalec - niedoceniony tłuszcz? 
Smalec - niedoceniony tłuszcz?
03.11.2017

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je



Mąka kokosowa i kasztanowa - zdrowa alternatywa dla zbożowych produktów 
Mąka kokosowa i kasztanowa - zdrowa alternatywa dla zbożowych produktów
31.10.2017

Dieta eliminacyjna w przypadku uczulenia na gluten wymaga wykluczenia z jadłospisu mąk: pszennej i żytniej i przyrządzanych na ich bazie produktów. Wówczas można wykorzystać jej sprawdzone substytuty - mąkę kokosową lub kasztanową. Mąka kokosowa jest



  | 1 | . . . . | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |