Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Kasza to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni, dlatego powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Różnorodność dostępnych kasz umożliwia ułożenie takiego jadłospisu, który nie znudzi się szybko ani nam, ani domownikom. Kasza to nasiona zbóż
Będąc w sklepie bądź też w markecie na zakupach coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu produktu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jedn
Warzywa to bogactwo smaków i aromatów - niektórzy przedstawiciele tej grupy żywności charakteryzują się wyjątkowym, słodkim smakiem. Słodki smak niektórych warzyw może być wykorzystany do wprowadzenia zdrowych produktów do diety dziecka zajadającego
Podczas zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę i jakość produktu. Pewien wpływ na relację ceny do jakości ma także rozmiar opakowania i rzeczywista zawartość produktu w jednej paczce, puszce, albo butelce. Manipulowanie rozmiarami opakowań jes
Sadzenie ziół w domu i w ogrodzie ma wiele zalet - świeża mięta czy bazylia wspaniale wzbogacają nawet najprostsze dania. Jeśli posiadamy większą ilość ziół, to możemy część ususzyć na zimę, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z ich aromatu i warto
Owoce i warzywa z supermarketu nie cieszą się dobrą sławą. Równe marchewki, błyszczące jabłka i ogromne pomidory wyglądają pięknie, ale wzbudzają w nas podejrzenia. Zwykłe zerwane z drzewa jabłko z całą pewnością się nie błyszczy, a jego skórka nie j
Nie zawsze znajdujemy czas na przygotowanie wszystkich posiłków, więc w drodze do pracy zjadamy drożdżówkę, w przerwie kanapkę kupioną w barze i do tego pijemy kawę z automatu. Sięganie po gotową i przetworzoną żywność ma sporo minusów - nasze ciało
Hummus to bardzo popularna i chętnie przyrządzana potrawa rodem z kuchni Bliskiego Wschodu i Egiptu. Dziś hummus docenia się na całym świecie - przede wszystkim za smak, ale też za proste i szybkie przygotowanie oraz całkiem spore wartości odżywcze.
Istnieje wiele odmian ryżu - szacuje się, że na świecie jest od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy różnych ryżów. Te liczby nie powinny nikogo dziwić, w końcu ryż dla milionów ludzi na świecie stanowi podstawę pożywienia. Warto poznać choć k
Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Takie pytanie zadaje sobie większość konsumentów. Wszechobecne reklamy, gazety, czasopisma, telewizje śniadaniowe czy też internet dostarczają informacji które nie koniecznie pokrywają się z rzeczywistością. Ja
Sformułowanie "sous vide" pochodzi z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza "w próżni" i odnosi się do nowoczesnej metody gotowania. Na czym polega ta technika? Żywność umieszcza się w szczelnych, zamkniętych próżniowo plastikowych workach, a nas
Niektóre produkty nie powinny być zamrażane - nie chodzi tylko o walory smakowe i estetyczne, ale przede wszystkim o zdrowie konsumenta. Mrożenie pozwala na przechowywanie żywności przez okres nawet do 6 miesięcy. W przypadku warzyw i owoców okres pr
Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi, na przykład w postaci soli potasowo - sodowej. Sód odpowiada za prawidłowe prz
W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa
Wybór zieleniny w sklepach i marketach staje się coraz większy, ale wciąż nie można tam zauważyć jadalnych kwiatów. Być może wynika to z przekonania, że kwiaty są wyłącznie ozdobą w ogrodzie? Nic bardziej mylnego! Wiele roślin znajdujących się w nasz
Chcesz przyrządzić zdrowe, mięsne danie? Nie musisz ograniczać się do gotowania i grillowania. Duszenie również należy do technik przyrządzania posiłków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Duszenie wymaga użycia niewielkiej ilości oleju, choć i to nie
Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują
Dobry jakościowo makaron ugotowany al dente na pewno nie spowoduje, że przytyjesz. Takie makarony są podstawą zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera około 131 kcal. Wystarczy podać go z warzywami, ziołami i przyp
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niektórzy jednak rezygnują (co jest błędem) ze śniadania ze względu na odchudzanie. Zjadając śniadanie mówimy organizmowi, że czas przełączyć się z trybu nocnego na dzienny. Innymi słowy, pierwszy posiłek
Kasza jaglana to jeden z najlepszych produktów w polskiej kuchni - jest tania i pełna wartości odżywczych. Posiada również ciekawy smak i właściwości kulinarne - umożliwiające na wykorzystanie jej na różne sposoby i dodanie nowych przepisów kulinarny