Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Sezon grillowy w pełni. Jeśli jeszcze nie rozejrzałeś się za grillem, to teraz jest na to najwyższa pora. Jaki grill wybrać? Na rynku dostępne są zarówno standardowe grille węglowe, jak i coraz popularniejsze gazowe i elektryczne. Które są najlepsze?

Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i

Szpinak wielu osobom kojarzy się z niezbyt apetyczną mazią. Faktycznie sam szpinak bez przypraw nie jest najbardziej atrakcyjnym warzywem, zwłaszcza, gdy zmiksuje się go na papkę i poda na talerzu. Ale to nie znaczy, że należy z niego zrezygnować - i

Mąka jest tradycyjnie produkowana z ziaren zbóż. W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów rezygnuje ze spożywania wyrobów z tradycyjnych glutenowych mąk ze względów zdrowotnych - nietolerancji, alergii bądź też ze względu na modną dietę bezglutenow

Nikt już nie ma wątpliwości co do tego, że cukier szkodzi. Nie zmienia to jednak faktu, że czasem lubimy zjeść coś słodkiego do kawy lub przygotować smaczny deser dla rodziny czy przyjaciół. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką kilka przepisów na be

Smoothie bowl, czyli miseczki wypełnione koktajlem i posypane zdrowymi dodatkami to ciekawa propozycja dla osób, które nie przepadają za jedzeniem śniadań. Wszyscy wiemy, że pierwszy posiłek jest ważny, ale wiele osób ma problem ze spożywaniem śniada

Rośliny przystosowały się do obrony przed szkodnikami poprzez wykształcenie pewnych mechanizmów. Jednym z nich jest produkcja toksycznych związków chemicznych. Zatrucia niektórymi roślinami mogą powodować ciężkie uszkodzenie ciała, a nawet doprowadzi

Pinacolada i smoothie z mango to orzeźwiające koktajle, które przygotowujemy na bazie tropikalnych owoców, zwykle w sezonie letnim. Dlatego kojarzą się głównie z wakacjami i odpoczynkiem. Proponujemy sięgnąć po egzotyczne owoce już teraz - poprawa na

Masło klarowane (ghee, ghi) jest szczególnie popularne w medycynie ajuwerdyjskiej, stosowanej zwłaszcza w Indiach. W Polsce również jest ono dostępne w sklepach, ale warto wiedzieć, że masło klarowane można również w powodzeniem wykonać w domu. Czym

Jednym z najbardziej charakterystycznych, klasycznych dań francuskiej kuchni są ślimaki. Potrawa budząca kontrowersje została spopularyzowana dopiero w XIX wieku. Duży wkład w jej spopularyzowaniu miał Marie Antoine Carême, nazywany często mianem ojc

Prosciutto di Parma, Parma ham - czyli szynka parmeńska - wspaniały, jedyny w swoim rodzaju włoski przysmak mięsny. Ten rodzaj szynki produkowany jest w okolicy Parmy (region położony w północnej części Włoch - Emilia-Romania) - posiada odpowiedni ce

Zanim odpowiemy na pytanie postawione w tytule, przedstawimy pokrótce, w jakich regionach możemy zostać poczęstowani takimi przysmakami. To zastanawiające, dlaczego w niektórych regionach świata robaki są traktowane jako rodzaj pożywienia, a w innych

Masz wrażenie, że w twojej kuchni panuje nuda? Być może ograniczasz się do stosowania wyłącznie kilku przypraw. Wszystkim znane są zioła prowansalskie, oregano, bazylia czy słodka i ostra papryka, jednak pozostawiają one dość ograniczoną możliwość ko

Okazuje się, że Polacy przeciętnie na artykuły spożywcze wydają około 43% swojego dochodu, co wynika z badania przeprowadzonego przez GfK - to bardzo dużo, a warto pamiętać, że dane te są średnią, co w praktyce może oznaczać, że większość z nas wydaj

Wśród dietetycznych trendów rozkwita awangardowa tendencja do przyrządzania deserów na bazie warzyw. I wcale nie chodzi tu o marchewkowe ciasto czy sernik z dodatkiem ziemniaków. Mistrzowie awangardowych deserów z warzyw przyrządzają creme brulee na

Kebab jest charakterystyczną potrawą kuchni orientalnej (pochodzi z Persji, jednak ojczyzną klasycznego kebaba / kebapa jest Turcja), występującą w ponad dwudziestu odmianach. Do kebaba wykorzystuje się mięsa Halal czyli: drobiowe (kurczak, indyk), w

Pasty kanapkowe to zdrowa odmiana dla pasztetów, serków i innych wysoko przetworzonych produktów, które często wykorzystujemy do przyrządzania kanapek. Proponujemy spróbować, jak smakują trzy zdrowe pasty kanapkowe - hummus, baba ghanoush i ful medam

Marnowanie żywności to powszechny problem. Kupujemy za dużo, nie zużywamy wszystkiego i w efekcie wyrzucamy jedzenie, które mógłby wykorzystać ktoś inny. Statystyki są porażające - w bogatych krajach rocznie wyrzucamy ponad 220 milionów ton zdatnej ż

Kuchenny sprzęt warto wymieniać raz na kilka lat. Niektóre akcesoria i garnki powinny być wymieniane od razu, gdy tylko pojawią się na nich pierwsze oznaki zniszczenia. Weźmy na przykład patelnię teflonową, która ma uszkodzoną powierzchnię, albo zard

Owoce morza należą do rarytasów, po które sięgamy coraz częściej. Frutti di mare są bogate w pełnowartościowe białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (przede wszystkim w witaminę B12), składniki mineralne - cynk, jod, selen, żelazo, fosf