Dzisiaj jest: Sobota, 23.01.2021 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

ARTYKUŁY

Sery na talerzach Europejczyków 
Sery na talerzach Europejczyków
11.04.2017

Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło białka, w



Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta! 
Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta!
26.03.2017

Etykietowanie środków spożywczych, czyli znakowanie żywności, jest przedmiotem Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Tytuł tego aktu uwydatnia znaczenie znakowania żywności z perspektywy ochrony pr



Jak przemycić więcej kasz do diety? 
Jak przemycić więcej kasz do diety?
23.03.2017

Kasza to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni, dlatego powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Różnorodność dostępnych kasz umożliwia ułożenie takiego jadłospisu, który nie znudzi się szybko ani nam, ani domownikom. Kasza to nasiona zbóż



Jaka jest różnica między terminami "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed końcem"? 
Jaka jest różnica między terminami "należy spożyć do" a "najlepiej spożyć przed końcem"?
20.03.2017

Będąc w sklepie bądź też w markecie na zakupach coraz częściej zwracamy uwagę na terminy podane na opakowaniu. Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i oprócz dokładnej analizy składu produktu, naszej uwadze nie umykają również daty. Jedn



Słodkie jak... warzywa 
Słodkie jak... warzywa
15.03.2017

Warzywa to bogactwo smaków i aromatów - niektórzy przedstawiciele tej grupy żywności charakteryzują się wyjątkowym, słodkim smakiem. Słodki smak niektórych warzyw może być wykorzystany do wprowadzenia zdrowych produktów do diety dziecka zajadającego



Nie daj nabić się w butelkę! Manipulacje rozmiarem opakowań 
Nie daj nabić się w butelkę! Manipulacje rozmiarem opakowań
01.03.2017

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę i jakość produktu. Pewien wpływ na relację ceny do jakości ma także rozmiar opakowania i rzeczywista zawartość produktu w jednej paczce, puszce, albo butelce. Manipulowanie rozmiarami opakowań jes



Jak sadzić i pielęgnować zioła? 
Jak sadzić i pielęgnować zioła?
26.02.2017

Sadzenie ziół w domu i w ogrodzie ma wiele zalet - świeża mięta czy bazylia wspaniale wzbogacają nawet najprostsze dania. Jeśli posiadamy większą ilość ziół, to możemy część ususzyć na zimę, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z ich aromatu i warto



Czy kupowanie owoców i warzyw na bazarku ma sens? 
Czy kupowanie owoców i warzyw na bazarku ma sens?
23.02.2017

Owoce i warzywa z supermarketu nie cieszą się dobrą sławą. Równe marchewki, błyszczące jabłka i ogromne pomidory wyglądają pięknie, ale wzbudzają w nas podejrzenia. Zwykłe zerwane z drzewa jabłko z całą pewnością się nie błyszczy, a jego skórka nie j



Jak dobrze zaplanować posiłki w lunchboxie? 
Jak dobrze zaplanować posiłki w lunchboxie?
02.02.2017

Nie zawsze znajdujemy czas na przygotowanie wszystkich posiłków, więc w drodze do pracy zjadamy drożdżówkę, w przerwie kanapkę kupioną w barze i do tego pijemy kawę z automatu. Sięganie po gotową i przetworzoną żywność ma sporo minusów - nasze ciało



Hummus - zdrowa potrawa z Bliskiego Wschodu, jej wartości odżywcze i przepis 
Hummus - zdrowa potrawa z Bliskiego Wschodu, jej wartości odżywcze i przepis
17.01.2017

Hummus to bardzo popularna i chętnie przyrządzana potrawa rodem z kuchni Bliskiego Wschodu i Egiptu. Dziś hummus docenia się na całym świecie - przede wszystkim za smak, ale też za proste i szybkie przygotowanie oraz całkiem spore wartości odżywcze.



Rodzaje ryżu - jaki wybrać? 
Rodzaje ryżu - jaki wybrać?
02.01.2017

Istnieje wiele odmian ryżu - szacuje się, że na świecie jest od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu tysięcy różnych ryżów. Te liczby nie powinny nikogo dziwić, w końcu ryż dla milionów ludzi na świecie stanowi podstawę pożywienia. Warto poznać choć k



Na czym najlepiej smażyć? 
Na czym najlepiej smażyć?
03.12.2016

Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Takie pytanie zadaje sobie większość konsumentów. Wszechobecne reklamy, gazety, czasopisma, telewizje śniadaniowe czy też internet dostarczają informacji które nie koniecznie pokrywają się z rzeczywistością. Ja



Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach 
Sous vide - metoda gotowania w niskich temperaturach
22.11.2016

Sformułowanie "sous vide" pochodzi z języka francuskiego. W tłumaczeniu oznacza "w próżni" i odnosi się do nowoczesnej metody gotowania. Na czym polega ta technika? Żywność umieszcza się w szczelnych, zamkniętych próżniowo plastikowych workach, a nas



Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać) 
Produkty, których lepiej nie zamrażać (i rozmrażać)
06.11.2016

Niektóre produkty nie powinny być zamrażane - nie chodzi tylko o walory smakowe i estetyczne, ale przede wszystkim o zdrowie konsumenta. Mrożenie pozwala na przechowywanie żywności przez okres nawet do 6 miesięcy. W przypadku warzyw i owoców okres pr



Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je? 
Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je?
02.11.2016

Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi, na przykład w postaci soli potasowo - sodowej. Sód odpowiada za prawidłowe prz



Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować? 
Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować?
01.10.2016

W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa



Jadalne kwiaty z twojego ogródka 
Jadalne kwiaty z twojego ogródka
04.09.2016

Wybór zieleniny w sklepach i marketach staje się coraz większy, ale wciąż nie można tam zauważyć jadalnych kwiatów. Być może wynika to z przekonania, że kwiaty są wyłącznie ozdobą w ogrodzie? Nic bardziej mylnego! Wiele roślin znajdujących się w nasz



5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa 
5 najczęstszych błędów popełnianych przy duszeniu mięsa
29.08.2016

Chcesz przyrządzić zdrowe, mięsne danie? Nie musisz ograniczać się do gotowania i grillowania. Duszenie również należy do technik przyrządzania posiłków sprzyjających zachowaniu zdrowia. Duszenie wymaga użycia niewielkiej ilości oleju, choć i to nie



Jak kupować bakalie? 
Jak kupować bakalie?
21.08.2016

Choć półki w sklepach uginają się od różnych produktów, to jednak ciężko jest kupić dobre bakalie. Dlaczego tak się dzieje? Istnieje kilka wyjaśnień. Czasem inwestowanie w mniej smaczne bakalie jest wynikiem naszej niewiedzy, co chętnie wykorzystują



Pomysły na nietuczące dania z makaronem - szybkie, smaczne i  zdrowe 
Pomysły na nietuczące dania z makaronem - szybkie, smaczne i zdrowe
10.08.2016

Dobry jakościowo makaron ugotowany al dente na pewno nie spowoduje, że przytyjesz. Takie makarony są podstawą zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera około 131 kcal. Wystarczy podać go z warzywami, ziołami i przyp



  | 1 | . . . . | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |