Dzisiaj jest: Wtorek, 24.11.2020 Imieniny: Jana i Flory



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

ARTYKUŁY

Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać? 
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
07.10.2014

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego. Octy, wytwarzane zgodnie z oryginalnymi recepturami, są produktami naturalnymi. Powstają w wyniku fermentacji - to bakterie octowe przemieniają alkohol w ocet. Uznaje się je za "krewniaków" wina. Liczne właściwoś



Zmywarka do naczyń - czy warto ją kupić, czym się kierować przy zakupie 
Zmywarka do naczyń - czy warto ją kupić, czym się kierować przy zakupie
16.09.2014

Zmywarki, choć nie są już uznawane za urządzenia ekskluzywne, na zakup których pozwolić mogą sobie nieliczni, wciąż nie wszystkich do siebie przekonują. Zmywanie jest jedną z najpowszechniejszych, najbardziej podstawowych i najprostszych prac domowyc



Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze? 
Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze?
13.09.2014

Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani



Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych 
Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych
01.09.2014

Wprawdzie w dzisiejszych czasach dostęp do większości owoców i warzyw mamy także poza sezonem ich naturalnego występowania, ale warto przyjrzeć się bliżej przetworom, które mogą łatwo okazać się niezrównanym sposobem na przechowywanie dobrodziejstw n



5 najzdrowszych kuchni świata 
5 najzdrowszych kuchni świata
29.07.2014

Każdy kraj posiada swoją kulturę, której częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Przedstawiamy pięć najzdrowszych kuchni świata pomagających utrzymać zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Polska nie znajduje się w czołówce kraj



Pomoże być piękną? multicooker! 
Pomoże być piękną? multicooker!
23.07.2014

W jaki sposób współczesna kobieta, posiadająca własną rodzinę, może znaleźć czas dla samej siebie? Pięć dni w tygodniu praca, wychowanie i opieka nad dzieckiem, prasowanie koszul mężowi, wiązanie krawatów? Do tego jeszcze może działka, pies?.. Totaln



Savoir Vivre czyli, jak układać sztućce (i nie tylko) na stole? 
Savoir Vivre czyli, jak układać sztućce (i nie tylko) na stole?
06.07.2014

Znajomość dobrych manier wpływa pozytywnie na to, jak jesteśmy postrzegani przez innych. Przedstawiamy podstawowe zasady Savoir-vivre dotyczące układania sztućców na stole i posługiwania się nimi. Savoir-vivre dotyczy nie tylko nakrywania, podawania



Opakowania plastikowe do żywności - rodzaje i wpływ na zdrowie 
Opakowania plastikowe do żywności - rodzaje i wpływ na zdrowie
29.06.2014

Jogurty, woda, soki... Nawet warzywa. Wszystko kupujemy dziś w plastikowych opakowaniach. To rozwiązanie, jakże wygodne, jest dziś tak popularne, że mało kto pamięta jeszcze czasy, w których np. mleko było sprzedawane w butelkach szklanych. Plastik j



Konserwy - czy jedzenie z puszek jest zdrowe? 
Konserwy - czy jedzenie z puszek jest zdrowe?
19.05.2014

Niewątpliwie żywność z puszek ma dwie zalety - jest skuteczną metodą długotrwałej konserwacji bez używania konserwantów i jest bardzo wygodna - sięgamy po nią na wyjazdach, podróżach i kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Niestety to jedyne atuty. Najc



Blender w nowoczesnej kuchni 
Blender w nowoczesnej kuchni
29.03.2014

Gotowanie jest sztuką. Każdy chciałby podczas proszonego obiadu zachwycić rodzinę jakimś niezwykle pysznym i pomysłowym daniem. Jednak jak w dzisiejszych czasach podać naszym gościom wykwintne potrawy i jednocześnie za bardzo się nie napracować? Jest



Musztarda - historia, rodzaje i zastosowanie 
Musztarda - historia, rodzaje i zastosowanie
03.12.2013

Musztarda to rodzaj przyprawy, którą można stosować do wielu potraw. Pasuje do mięs, wędlin, serów. Jest też idealnym składnikiem sosów i dipów. Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnego oraz Europy południowo-wschodniej. Występuje równie



Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 
Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
27.11.2013

W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć eleganckiej i ułatwiającej gotowanie płyty grzejnej. Na rynku dostępne są płyty ceramiczne i indukcyjne. Którą zatem wybrać? Różnice pomiędzy tymi dwoma popularnymi dziś rodzajami płyt są znaczące. Którą zatem



Próżniowe przechowywanie żywności 
Próżniowe przechowywanie żywności
19.09.2013

Co pewien czas media bombardują nas informacjami o stale rosnącej cenie żywności. Być może sami też zauważamy, iż za zwyczajową kwotę jaką niegdyś przeznaczaliśmy na zakupy spożywcze, dziś możemy kupić mniej. Niestety cena jedzenia ciągle wzrasta, ty



Sokowirówka - sposób na zdrowe soki 
Sokowirówka - sposób na zdrowe soki
26.07.2013

Pewnie większość z nas dobrze zna poniższy scenariusz. Dzwoni budzik, na dworze jeszcze szaro, w pół śnie idziemy do kuchni i nastawiamy wodę na kawę lub włączamy ekspres. Poranna kawa, przeważnie na czczo, to codzienny rytuał większości z nas. Mocna



Patelnia grillowa - alternatywa dla tradycyjnego smażenia 
Patelnia grillowa - alternatywa dla tradycyjnego smażenia
27.06.2013

By być zdrowym nie wystarczy tylko uprawiać sport i planować pełnowartościowe menu. Ważne są również sposoby przygotowania dań, a w szczególności obróbka termiczna, której zajadane przez nas jedzenie jest poddawane. Mimo licznych ostrzeżeń dietetykó



Szybkowar - zdrowe i szybkie gotowanie 
Szybkowar - zdrowe i szybkie gotowanie
04.06.2013

Współczesny, szybki styl życia daje producentom urządzeń domowych duże pole do popisu. Co jakiś czas na rynek trafiają sprzęty, które mają za zadanie oszczędzić nasz czas i pieniądze. Półki i oferty sklepów kuszą nas nowymi maszynami bez których, jak



Co znaczą tajemnicze kody na jajkach - zasady znakowania jaj 
Co znaczą tajemnicze kody na jajkach - zasady znakowania jaj
24.04.2013

Jak poznać, czy jajko pochodzi od kury trzymanej w klatce, czy też pochodzi z hodowli ściółkowej, wolno wybiegowej lub ekologicznej? Jak poznać, skąd pochodzi jajko? Wielu z nas zauważyło, że na dostępnych w sprzedaży jajkach widnieją tajemnicze 11 z



Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw 
Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą potraw
08.04.2013

Czy ktoś z nas wyobraża sobie jeść tylko surowe produkty? Owszem, w Japonii powszechnie znane jest jedzenie surowych ryb, tak zwane sushi. Notabene coraz popularniejsze również w Polsce. Ale kto z nas odważyłby się jeść na co dzień surową wołowinę lu



Waga kuchenna i dietetyczna 
Waga kuchenna i dietetyczna
17.01.2013

Skomplikowane torty, wymyślne babki, pachnące domowe chleby czy trudne, apetyczne ciasta. Do ich przygotowania nie wystarczy tylko szeroko pojęta "szklanka" i "łyżka". Żaden z tych specjałów nie poradzi sobie z domowym odmierzaniem "na oko" niezbęd



Suszarka do grzybów, warzyw i owoców 
Suszarka do grzybów, warzyw i owoców
30.12.2012

Suszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania i przechowywania żywności. Historia tego tradycyjnego sposobu konserwowania żywności sięga czasów prehistorycznych, kiedy to suszono mięso i ryby na początku z pomocą wiatru i słońca, a następnie ogn



  | 1 | . . . . | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |   »