Dzisiaj jest: Czwartek, 05.08.2021 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ARTYKUŁY

Jak prawidłowo zorganizować przestrzeń w lodówce 
Jak prawidłowo zorganizować przestrzeń w lodówce
19.03.2015

Aby dobrze zorganizować przestrzeń w lodówce, należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wszystkie sprowadzają się głównie do tego, że na każdej półce produkty przechowywane są w innej temperaturze, a, jak wiadomo, te, które szybko mogą s



Domowe alkohole 
Domowe alkohole
17.03.2015

Na własną rękę, zamiast kupować, możemy przygotowywać owocowe i warzywne przetwory, soki, jogurty, sery, wypieki... Domowy alkohol jest jedną z tych rzeczy, o wytwarzanie których pokusić powinien się każdy, kto czuje się w kuchni jak ryba w wodzie, c



Egzotyczne mięsa 
Egzotyczne mięsa
07.03.2015

Egzotyczne mięsa to jeden z ulubionych tematów pasjonatów dobrej kuchni czy zafascynowanych kulinarnymi upodobaniami mieszkańców odległych, mniej czy bardziej, krajów podróżników. To, co w jednym regionie, nigdy na stół nie trafi, czy to z powodu poł



Konfitury, dżem, marmolada, powidła - czym się różnią? 
Konfitury, dżem, marmolada, powidła - czym się różnią?
03.03.2015

Konfitury, marmolada, dżem i powidła... Choć wszyscy raczej domyślają się, że pojęcia te odnoszą się do różnych przetworów owocowych, wykorzystujemy je często zamiennie, gdyż tak naprawdę, mało kto zastanawia się nad tym, czy się one od siebie różnią



Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna? 
Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna?
22.02.2015

Wybierając deskę do krojenia warto wiedzieć, która jest najbardziej trwała i odpowiednia do kuchni. Współcześnie gama tych produktów jest szeroka i zróżnicowana pod względem materiału, z jakiego zostały wykonane. Podczas przyrządzana różnych potraw m



Kuchnia japońska a zdrowie 
Kuchnia japońska a zdrowie
14.02.2015

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z tych, które mają najlepszy wpływ na zdrowie. Czy słusznie? Biorąc pod uwagę kondycję Japończyków, stwierdzić można, że absolutnie tak! Japończycy żyją długo, są szczupli i rzadko chorują - tak mówią statystyk



Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina 
Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina
10.02.2015

Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardz



Domowy wyrób nabiału - prosto, tanio i zdrowiej 
Domowy wyrób nabiału - prosto, tanio i zdrowiej
05.02.2015

Produkty mleczne są tymi, które goszczą na naszych stołach niezwykle często. Warto wiedzieć, iż nie zawsze musimy je kupować - w domu sami możemy zrobić jogurt, kefir, twaróg, a nawet ser żółty czy mozzarellę! Co więcej, nie jest to trudne, a płynące



Patelnia teflonowa, ceramiczna, a może inna - jaką wybrać? 
Patelnia teflonowa, ceramiczna, a może inna - jaką wybrać?
20.01.2015

Jak wybrać dobrą patelnię i czym się kierować przy zakupie? Odpowiedź na to pytanie powinny znać nie tylko osoby, których pasją jest gotowanie ale tak naprawdę wszyscy, którzy samodzielnie przygotowują posiłki. Patelnia to jedno z podstawowych narzęd



Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów 
Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów
09.01.2015

Zimne sosy, czyli ketchup (keczup), musztarda oraz majonez to popularne dodatki, które wzbogacić mogą smak bardzo wielu dań. Co więcej, niektóre nieudane kulinarne próby, a raczej ich efekty, mogą nawet uratować... Ketchup, musztarda oraz majonez maj



Przyprawy korzenne i ich właściwości 
Przyprawy korzenne i ich właściwości
15.12.2014

Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach. Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aro



Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy 
Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy
07.12.2014

W okresie jesienno - zimowym pojawia się potrzeba jedzenia produktów, które dostarczają dużo rozgrzewającej organizm energii. Poniższy jadłospis optymalnie ją zaspokoi nie powodując przy tym przyrostu wagi. Jesienią i zimą wiele osób podjada i spożyw



Noże w kuchni - czyli jaki nóż do czego 
Noże w kuchni - czyli jaki nóż do czego
23.11.2014

Bez noża w kuchni funkcjonować się nie da. Często zastanawiamy się jednak, jaki nóż do czego wykorzystywać. Niewiedza w tym zakresie może i nie spędza nikomu snu z powiek, ale, fakt faktem, przekłada się na liczne problemy z przygotowywaniem posiłków



Domowe przepisy na zdrowy fast food 
Domowe przepisy na zdrowy fast food
14.11.2014

W epoce, gdzie zjedzenie posiłku przy rodzinnym stole wymaga nie lada wysiłku restauracje fast food radzą sobie nader dobrze. Chcemy jeść szybko i tanio, aby nie obciążyć zbytnio budżetu i jak najszybciej wrócić do pracy. Niemniej już od kilku lat tr



Poradnik czytania etykiet 
Poradnik czytania etykiet
10.11.2014

Przed zakupem kolejnego produktu żywnościowego warto przeczytać etykietę, żeby nie kupować przysłowiowego kota w worku. Etykiety widoczne na produktach spożywczych zawierają ważne informacje o produkcie i pełnią pomocniczą rolę. Ułatwiają one konsume



Kuchnia molekularna 
Kuchnia molekularna
15.10.2014

Kuchnia molekularna to jeden z współczesnych kulinarnych trendów zdobywający coraz to większe rzesze zwolenników. Budzi zainteresowanie, co nie może dziwić - już samo to pojęcie sugeruje nam, że w restauracji serwującej dania kuchni molekularnej nie



Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać? 
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
07.10.2014

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego. Octy, wytwarzane zgodnie z oryginalnymi recepturami, są produktami naturalnymi. Powstają w wyniku fermentacji - to bakterie octowe przemieniają alkohol w ocet. Uznaje się je za "krewniaków" wina. Liczne właściwoś



Zmywarka do naczyń - czy warto ją kupić, czym się kierować przy zakupie 
Zmywarka do naczyń - czy warto ją kupić, czym się kierować przy zakupie
16.09.2014

Zmywarki, choć nie są już uznawane za urządzenia ekskluzywne, na zakup których pozwolić mogą sobie nieliczni, wciąż nie wszystkich do siebie przekonują. Zmywanie jest jedną z najpowszechniejszych, najbardziej podstawowych i najprostszych prac domowyc



Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze? 
Techniki przyrządzania posiłków. Które są najzdrowsze?
13.09.2014

Obecnie są stosowane różne techniki przyrządzania potraw. Niektóre z nich przyczyniają się do nadwagi i mają niekorzystny wpływ na zdrowie, zaś inne wręcz przeciwnie. Sposób przygotowania posiłku ma znaczący wpływ na zdrowie. Od techniki przyrządzani



Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych 
Przetwory na zimę z warzyw i owoców sezonowych
01.09.2014

Wprawdzie w dzisiejszych czasach dostęp do większości owoców i warzyw mamy także poza sezonem ich naturalnego występowania, ale warto przyjrzeć się bliżej przetworom, które mogą łatwo okazać się niezrównanym sposobem na przechowywanie dobrodziejstw n



  | 1 | . . . . | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |   »