Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Do jej nieodłącznych elementów należą świeże warzywa i owoce, ryby i owoce morza. Niepowtarzalny charakter nadają kuchni śródziemnomorskiej zioła oraz oliwa z oliwek. Do jej głó
Ciepłe dni i wakacje mogą oznaczać tylko jedno: sezon grillowy w pełni. Jeśli masz dość kiełbas, różnych podejrzanych "wynalazków" mięsnych i niezdrowych sosów, boisz się, że przed wakacjami znowu będziesz mieć problem z założeniem stroju kąpielowego
Smoothie to według definicji zmiksowany i schłodzony napój na bazie owoców i/lub warzyw. Miksuje się go z lodem aż do uzyskania gładkiej, gęstej i kremowej konsystencji. Dopuszcza się także dodawanie innych składników: dodatków smakowych, czy też mio
Czy masz przepalone garnki i patelnie? Jeżeli nadal ich używasz do przygotowywania posiłków poniższe informacje mogą dać Ci sporo do myślenia. Przepalona, zniszczona powierzchnia garnka lub patelni staje się niemal niezdatna do użytku. Powierzchnia n
Chleb jest podstawowym elementem menu większości polskich domostw, w związku z tym jest ważnym "nośnikiem" wartości odżywczych - małych lub dużych w zależności od rodzaju. Nie każdy konsument dostrzega różnice między chlebem z dodatkiem drożdży, a ch
W ostatnim czasie panuje moda na miksowanie warzyw i owoców. Lekkostrawne posiłki i napoje przygotowane na bazie roślinnych składników i odtłuszczonego nabiału na pierwszy rzut oka są bardzo zdrowe. Niemniej każda obróbka - termiczna i mechaniczna wp
Gotowanie na parze pozwala na stosunkowo szybkie i proste przygotowanie pysznych oraz bogatych w substancje odżywcze potraw. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków zaprojektowanych specjalnie do gotowania na parze; możemy również wykorzysty
Początek wiosny to czas, gdy w sklepach spożywczych i na targowiskach pojawiają się masowo nowalijki. Do najczęściej wybieranych nowalijek należą rzodkiewka, pomidor, sałata, ogórek, szczypior i natka pietruszki. Uprawa tych warzyw może odbywać się z
Choć wodorosty spożywane są w krajach azjatyckich, np. Japonii, od dawien dawna, w Polsce wciąż są produktem egzotycznym, nieznanym i wzbudzającym wielkie zaciekawienie, jeśli nie nieufność. Okazuje się jednak, że wodne rośliny naprawdę warto włączyć
Wszyscy pasjonaci sztuki kulinarnej wiedzą, że bez pewnych akcesoriów kuchennych - mniejszych czy większych po prostu nie da się żyć! W dobrze wyposażonej kuchni nie może zabraknąć nie tylko patelni i garnków, ale też i desek do krojenia, blendera, w
Wielki Post jest upamiętnieniem czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni oraz odnosi się do 40-letniej tułaczki Izraelitów. Okres Wielkiego Postu rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy przed liturgią sprawowaną w Wielki Czwartek. Według
Gdy nie mamy czasu na samodzielne przygotowywanie potraw, dajemy się niekiedy skusić na zakup tzw. gotowców, czyli produktów wymagających jedynie odgrzania lub innej niezbyt czasochłonnej i wymagającej niewielkiego wysiłku obróbki. Między zupą ze sło
Gluten jest mieszanką białek znajdujących się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ze względu na dużą popularność, dostępność i niską cenę składników spożywczych zawierających gluten znajduje się on w większości produktów spożywczych. Glut
Pieczywo zdaje się być jednym z najważniejszych elementów polskiego codziennego menu. Uwielbiamy kanapki i jadamy je z dodatkami tak słodkimi, jak i słonymi, przegryzamy pieczywem zupy, pieczemy bułki na letnich spotkaniach przy ogniskach czy grillu,
Ekspresy do kawy, czyli specjalne urządzenia do przygotowywania kofeinowego napoju, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranka, wykorzystywane są nie tylko w kawiarniach - pojawiają się w coraz większej ilości domów. Skąd ta rosnąca popularno
Ser żółty to jeden z ulubionych produktów spożywczych Polaków. Kładziemy go na kanapki, dodajemy do sałatek, układamy go na pizzy i zapiekankach, ścieramy na polany sosem makaron, wykorzystujemy do przygotowania imprezowych przekąsek, jak np. koreczk
Kawa to dodający napój energii. Pijemy ją z samego rana, do śniadania lub nawet zamiast niego. Przy kawie rozmawiamy z przyjaciółmi, smakując przy okazji ulubione łakocie, to właśnie kawa utrzymuje nas na nogach w okresach natężonego wysiłku umysłowe
Chleb jest jednym z najczęściej kupowanych i najchętniej jedzonych produktów spożywczych. Niestety jakość kupnego pieczywa często pozostawia wiele do życzenia. Coraz więcej osób decyduje się więc na wypiekanie go we własnym zakresie. Nie można się te
Ryby morskie i owoce morza są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Charakteryzują się one także względnie niską zawartością kalorii (niektóre ryby morskie ze względu na dużą zawartość tłuszczu
Prawidłowe przechowywanie żywności ma bardzo duże znaczenie ze względu na zdrowie oraz zapobieganie marnotrawieniu pokarmu. Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest istotne także ze względów praktycznych. Ułatwia to planowanie posiłków i