Dzisiaj jest: Środa, 25.11.2020 Imieniny: Erazma i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

ARTYKUŁY

Pomysły kulinarne na lekki niedzielny obiad 
Pomysły kulinarne na lekki niedzielny obiad
06.05.2019

Niedzielny obiad nie musi kojarzyć się z zaburzeniami trawiennymi, wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi objawami związanymi z dyskomfortem. Poniżej przedstawiamy przepisy na dania odpowiednie na odpowiednie dla smacznego obiadu. Nie warto ograniczać się



Pomysły kulinarne na wegańskie naleśniki, placki i ciasta 
Pomysły kulinarne na wegańskie naleśniki, placki i ciasta
28.04.2019

Weganizm jest czymś więcej niż dietą - to styl życia, który opiera się na rezygnacji ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie rezygnują ze spożycia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich między innymi nabiał, w tym jaja oraz



Przegląd serów francuskich 
Przegląd serów francuskich
24.04.2019

Zwiedzając francuskie zabytki, poznając język, kulturę i regionalną kuchnię nie sposób nie spróbować słynnych, tradycyjnych francuskich serów. Francja nie bez powodu została uznana za ich ojczyznę. To właśnie na północy tego kraju w X wieku powstały



Tanie przepisy na smaczny i sycący obiad 
Tanie przepisy na smaczny i sycący obiad
16.04.2019

Obiad powinien być odpowiednio sycący, a przy tym smaczny oraz przygotowany z relatywnie niedrogich składników. Poniżej przedstawiamy kilka potraw, które podbiją podniebienia wymagających smakoszy, a jednocześnie sposób przygotowania tych dań nie jes



Pomysły kulinarne na śniadania z wykorzystaniem jajek 
Pomysły kulinarne na śniadania z wykorzystaniem jajek
08.04.2019

Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania śniadań na całym świecie. Najchętniej wybierane są w postaci jajecznicy, omletu lub ugotowane na miękko czy na twardo. Przy użyciu różnorodnych dodatków można skomponow



Pomysły kulinarne na jarmuż 
Pomysły kulinarne na jarmuż
27.03.2019

Jarmuż jest odmianą kapusty charakteryzującą się długimi, pomarszczonymi liśćmi o karbowanych brzegach. Jarmuż jest dostępny w odcieniach zieleni, fioletowo-zielonym i fioletowo-brązowym. Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. N



Kuchnia tunezyjska 
Kuchnia tunezyjska
15.03.2019

Tunezja to jeden z krajów rejonu północnej Afryki leżący nad Morzem Śródziemnym. Tunezyjska kuchnia należy do kuchni arabskich, w której widoczne są również akcenty europejskiej sztuki kulinarnej. Tradycyjne dania i potrawy bazują na świeżych rybach



Kmin rzymski (kumin) - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni 
Kmin rzymski (kumin) - charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
07.03.2019

Kmin rzymski (kumin) trafił do Europy z Egiptu jako przyprawa o wyjątkowych właściwościach aromatycznych i leczniczych. Kumin jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, hinduskiej i meksykańskiej. Kumin charakteryzuje się pikantnym



Pomysły kulinarne na warzywne śniadania 
Pomysły kulinarne na warzywne śniadania
26.02.2019

Śniadanie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia powinno być pożywne i zdrowe. Śniadanie zwykle ma postać kanapek z wędliną lub serem, jajecznicy z chlebem albo płatków śniadaniowych z mlekiem. Dla odmiany warto natomiast wybrać śniadanie bazujące na war



15 pomysłów kulinarnych na zapiekane warzywa - z jajkiem, kurczakiem i w wersji wege 
15 pomysłów kulinarnych na zapiekane warzywa - z jajkiem, kurczakiem i w wersji wege
16.02.2019

Warzywa zapiekane z dodatkiem kurczaka, jajem lub w wersji wege podbiją podniebienia największych łasuchów, a ich wartość odżywcza niewiele różni się od świeżych warzyw. Przyrządzanie zapiekanych warzyw na obiad lub kolację to dobry sposób na przemyc



Moda na kuchnię Fusion - charakterystyka i źródła kuchni Fusion 
Moda na kuchnię Fusion - charakterystyka i źródła kuchni Fusion
06.02.2019

Kuchnia Fusion opiera się na założeniu, że produkty, dodatki i sposoby przygotowywania potraw powinny być łączone w taki sposób, który jest charakterystyczny dla danego kręgu kultury i osadzone w tradycji regionu. Kuchnia Fusion często łączy wszystki



Pomysły kulinarne na orientalne dania jednogarnkowe 
Pomysły kulinarne na orientalne dania jednogarnkowe
28.01.2019

W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań jednogarnkowych są dodawane aromatyczne przyprawy, które poprawiają smak i zapach potraw



Pomysły kulinarne na bataty 
Pomysły kulinarne na bataty
18.01.2019

Bataty są bulwami wilca ziemniaczanego wywodzącego się z Ameryki Południowej i regionu Ameryki Środkowej. Obecnie są one uprawiane w regionach o tropikalnym klimacie. Bulwy korzeniowe kryją w sobie moc składników odżywczych, w tym wielu witamin i min



Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka 
Pomysły na zdrowe i odżywcze ciastka
12.01.2019

Często jako przekąskę między posiłkami wybieramy gotowe ciasta, ciasteczka i batony dostępne w sklepach i cukierniach. Rzadko kiedy przed zakupem sprawdzamy ich skład i zawartość składników odżywczych. Zazwyczaj są to produkty składające się w większ



Pomysły kulinarne na sery pleśniowe - wykwintne dania podbiją Twoje podniebienie 
Pomysły kulinarne na sery pleśniowe - wykwintne dania podbiją Twoje podniebienie
06.01.2019

Sery pleśniowe to produkty z "wyższej półki", ale nie każdy za nimi przepada. Co więcej, nie każdy może je jeść z uwagi na swoje zdrowie lub stan, o czym dalej. Jeżeli jednak nie należysz do tej grupy, poniższe pomysły na dania z dodatkiem serów pleś



Pomysły kulinarne na awokado 
Pomysły kulinarne na awokado
29.12.2018

Awokado mimo wytrawnego smaku należy do grupy owoców. Charakteryzuje się ono właściwościami odżywczymi. Jedną z jego głównych zalet jest wysoka zawartość kwasu oleinowego oraz potasu. Awokado wywodzi się z Ameryki Południowej i w przeciwieństwie do i



Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni 
Polewka - nie tylko czarna! - skarb (staro)polskiej kuchni
03.12.2018

W kuchni staropolskiej mianem polewki określano zupę, która nie posiadała swoistej nazwy, ani receptury, tak jak żur czy rosół. Polewki były lekkimi, postnymi zupami w odróżnieniu od wyżej wskazanych. Szczególne miejsce w staropolskiej kuchni pełniły



Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania 
Owsianki, jaglanki - przepisy na szybkie i odżywcze śniadania
23.11.2018

Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast samodzielnego przygotowania posiłku w domu wybieramy gotowe produkty o niskiej wartoś



Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich 
Kuchnia kanaryjska, czyli co warto spróbować na Wyspach Kanaryjskich
13.11.2018

Wyspy Kanaryjskie (w języku hiszpańskim Islas Canarias, angielskim Canary Islands) to archipelag górzystych wysp pochodzenia wulkanicznego należących terytorialnie do Królestwa Hiszpanii. Leżą one na Oceanie Atlantyckim, na północny zachód od wybrzeż



7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień 
7 sposobów na kaszę mannę - ciepły i pożywny deser na jesień
03.11.2018

Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale za to zawiera więcej cennych składników. Kasza manna należy do drobnoziarnistyc



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | . . . . | 12 |