Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec
Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny rok i życzymy pomyślności na kolejny. Coraz częściej jednak nasze preferencje i
Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w sytuacji, gdy nie wiemy, jak je trwale usunąć. Co w takiej sytuacji robić? Ja
Kuchnia szwedzka choć otwarta na wpływy innych kuchni, zazwyczaj opiera się na lokalnych, wartościowych produktach. Szwedzi dbają o to, aby każdy ich posiłek miał odpowiednią ilość wartościowych składników odżywczych. Surströmming, köttbullar, kanelb
W każdym kraju istnieją odrębne zwyczaje i kultura. Istotny element danego regionu lub narodu stanowi kuchnia. Niektóre oryginalne potrawy zdobyły dużą popularność na całym świecie. Można je skosztować w wielu krajach, lecz są i takie, które spożywa
Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają duże ilości błonnika pokar
Podhale to jeden z najczęściej odwiedzanych przez turystów region Polski. Góry Tatry, Zakopane i Krupówki to popularne kierunki turystycznych wyjazdów. Oprócz pięknych górskich krajobrazów na szczególną uwagę zasługuje także tradycyjna kuchnia podhal
Kuchnia jest miejscem, w którym o czystość i porządek powinno się szczególnie zatroszczyć. Należy dbać o właściwe warunki podczas robienia posiłków i o sprzątanie po ich przygotowaniu. Pomieszczenie to jest narażone w największym stopniu na wzrost or
Jesień to sezon grzybobrań i wyśmienitych dań z dodatkiem naszych leśnych zbiorów. Kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, gąski stanowią idealny składnik sosów, zup, makaronów oraz przekąsek. Dzięki mrożeniu, suszeniu i marynowaniu mogą cieszyć swoi
Kuchnia rumuńska stanowi kompozycję dań wywodzących się z przeróżnych tradycji. Na jej ukształtowanie znacząco wpłynęła kultura osmańska, węgierska, serbska oraz niemiecka. W kraju tym jada się potrawy proste, kaloryczne, a do tego bardzo smaczne. Cz
Buddha bowl, inaczej Miska Buddy to rodzaj potrawy złożonej z różnych składników i podawanej w jednym naczyniu tj. misce, półmisku lub talerzu. Istnieje kilka wyjaśnień, dlaczego nazwa ta odnosi się do Buddy. Może pochodzić z przedstawienia zbilansow
Australia, oficjalnie Wspólnota Australijska, jest suwerennym krajem obejmującym kontynent australijski, wyspę Tasmanię i liczne, mniejsze wyspy. Jest to największy kraj w Oceanii i szósty co do wielkości kraj na świecie pod względem całkowitej powi
Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu
Suszone pomidory to coraz częściej wybierany dodatek do dań. Są szczególnie cenione za charakterystyczny, intensywny smak i aromat, które zawdzięczają wysokiej zawartości naturalnie występującego glutaminianu sodu. Suszone pomidory przywędrowały do P
Grecja jest jednym z najbardziej popularnych kierunków wybieranych co roku przez turystów w okresie wakacyjnym. Jej główne walory to piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki, które przyciągają zwiedzających z całego świata. Międz
Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmien
Kluski śląskie, karbinadle, ciapkapusta czy krupniok... Na pewno nie jedna osoba z ochotą skosztowałby tych regionalnych przysmaków kuchni śląskiej. Mało osób docenia jej różnorodność, ponieważ potrawy śląskie coraz rzadziej goszczą na naszych stołac
Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn
Turcja jest kierunkiem podróży wielu turystów. Plaże i kurorty tego kraju są często wybierane jako miejsce wakacyjnego wypoczynku. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, połu