Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Tortilla, maca, pita... Czym się różnią? 
Tortilla, maca, pita... Czym się różnią?
02.05.2015

Tortilla, pita, maca, ćapati, bliny czy banica... Niektóre z owych nazw z czymś nam się kojarzą, a inne są nam zupełnie nieznane. Choć w naszym kraju jadamy placki ziemniaczane czy naleśniki lub słodkie omlety, kuchnie regionalne z odległych (lub nie



Wszystko o pesto 
Wszystko o pesto
28.04.2015

Pesto przyrządzane było we Włoszech już w Średniowieczu - jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pestare", które to oznacza "gnieść". W słonecznej Italii sprzedawane na wagę lub przygotowywanie w domach, tradycyjnymi metodami, u nas do znalezienia j



Sól - rodzaje soli kuchennej i ich wpływ na zdrowie 
Sól - rodzaje soli kuchennej i ich wpływ na zdrowie
18.04.2015

Sól jest artykułem spożywczym stosowanym jako przyprawa. Sól jest minerałem znanym od dawien dawna. Dzięki soli potrawy nabierają charakterystycznego smaku. Z chemicznego punktu widzenia sól to chlorek sodu, czyli NaCl. Asortyment sklepów w zakresie



Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce? 
Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?
12.04.2015

Gdy w sklepie natrafiamy na niezwykle korzystną promocję jakiś produktów, często decydujemy się na ich zakup w większych niż zwykle ilościach. Czasem nagotujemy zbyt dużo różnych potraw, np. tych przygotowywanych z okazji świąt czy jakiejś imprezy i



Dodatki do kawy 
Dodatki do kawy
06.04.2015

Dodatki do kawy to idealny sposób na urozmaicenie tego napoju, poranka bez którego wielu z nas nie jest sobie w stanie wyobrazić. Kawa, sama w sobie, jest już pyszna, ale jeśli z jakiegoś powodu zaczniemy odczuwać chęć małej odmiany, warto wypróbować



Orientalne makarony 
Orientalne makarony
02.04.2015

Orientalne makarony stają się w Europie, w tym też w Polsce coraz popularniejsze. Sięgają po nie, nie tylko poszukiwacze nowych smaków, ale też i osoby będące na diecie odchudzającej czy te o specjalnych potrzebach dietetycznych (azjatyckie makaronow



Egzotyczne azjatyckie słodkości 
Egzotyczne azjatyckie słodkości
29.03.2015

Egzotyczne desery, w zależności od tego, jakie konkretne składniki są do ich przygotowania wykorzystywane, możemy, z większą lub mniejszą łatwością, przygotować sami we własnej kuchni. Czasem jednak wymagać to od nas będzie zakupienia bądź importowan



Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę? 
Jak kupować mięso - na co zwrócić uwagę?
23.03.2015

Polscy konsumenci nie są wybredni, jeśli chodzi o gatunki mięs. Na liście najczęściej kupowanych mięs znajdują się wieprzowina i drób, w dalszej kolejności wołowina, potem cielęcina. Jagnięcina niestety z różnych względów cieszy się małym zainteresow



Jak prawidłowo zorganizować przestrzeń w lodówce 
Jak prawidłowo zorganizować przestrzeń w lodówce
19.03.2015

Aby dobrze zorganizować przestrzeń w lodówce, należy jedynie pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wszystkie sprowadzają się głównie do tego, że na każdej półce produkty przechowywane są w innej temperaturze, a, jak wiadomo, te, które szybko mogą s



Domowe alkohole 
Domowe alkohole
17.03.2015

Na własną rękę, zamiast kupować, możemy przygotowywać owocowe i warzywne przetwory, soki, jogurty, sery, wypieki... Domowy alkohol jest jedną z tych rzeczy, o wytwarzanie których pokusić powinien się każdy, kto czuje się w kuchni jak ryba w wodzie, c



Egzotyczne mięsa 
Egzotyczne mięsa
07.03.2015

Egzotyczne mięsa to jeden z ulubionych tematów pasjonatów dobrej kuchni czy zafascynowanych kulinarnymi upodobaniami mieszkańców odległych, mniej czy bardziej, krajów podróżników. To, co w jednym regionie, nigdy na stół nie trafi, czy to z powodu poł



Konfitury, dżem, marmolada, powidła - czym się różnią? 
Konfitury, dżem, marmolada, powidła - czym się różnią?
03.03.2015

Konfitury, marmolada, dżem i powidła... Choć wszyscy raczej domyślają się, że pojęcia te odnoszą się do różnych przetworów owocowych, wykorzystujemy je często zamiennie, gdyż tak naprawdę, mało kto zastanawia się nad tym, czy się one od siebie różnią



Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna? 
Deski do krojenia - drewniana, plastikowa, a może inna?
22.02.2015

Wybierając deskę do krojenia warto wiedzieć, która jest najbardziej trwała i odpowiednia do kuchni. Współcześnie gama tych produktów jest szeroka i zróżnicowana pod względem materiału, z jakiego zostały wykonane. Podczas przyrządzana różnych potraw m



Kuchnia japońska a zdrowie 
Kuchnia japońska a zdrowie
14.02.2015

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z tych, które mają najlepszy wpływ na zdrowie. Czy słusznie? Biorąc pod uwagę kondycję Japończyków, stwierdzić można, że absolutnie tak! Japończycy żyją długo, są szczupli i rzadko chorują - tak mówią statystyk



Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina 
Jak dobrze wybrać wino? Wszystko na temat doboru wina
10.02.2015

Jak dobrze wybrać wino? Wino białe czy czerwone? Wytrawne czy słodkie? Schłodzone czy też z temperaturą pokojową? Pytania te zadaje sobie większość z nas, kiedy staje się w obliczu konieczności zorganizowania przyjęcia, które ma być w założeniu bardz



Domowy wyrób nabiału - prosto, tanio i zdrowiej 
Domowy wyrób nabiału - prosto, tanio i zdrowiej
05.02.2015

Produkty mleczne są tymi, które goszczą na naszych stołach niezwykle często. Warto wiedzieć, iż nie zawsze musimy je kupować - w domu sami możemy zrobić jogurt, kefir, twaróg, a nawet ser żółty czy mozzarellę! Co więcej, nie jest to trudne, a płynące



Patelnia teflonowa, ceramiczna, a może inna - jaką wybrać? 
Patelnia teflonowa, ceramiczna, a może inna - jaką wybrać?
20.01.2015

Jak wybrać dobrą patelnię i czym się kierować przy zakupie? Odpowiedź na to pytanie powinny znać nie tylko osoby, których pasją jest gotowanie ale tak naprawdę wszyscy, którzy samodzielnie przygotowują posiłki. Patelnia to jedno z podstawowych narzęd



Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów 
Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów
09.01.2015

Zimne sosy, czyli ketchup (keczup), musztarda oraz majonez to popularne dodatki, które wzbogacić mogą smak bardzo wielu dań. Co więcej, niektóre nieudane kulinarne próby, a raczej ich efekty, mogą nawet uratować... Ketchup, musztarda oraz majonez maj



Przyprawy korzenne i ich właściwości 
Przyprawy korzenne i ich właściwości
15.12.2014

Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach. Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aro



Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy 
Rozgrzewający jadłospis jesienno - zimowy
07.12.2014

W okresie jesienno - zimowym pojawia się potrzeba jedzenia produktów, które dostarczają dużo rozgrzewającej organizm energii. Poniższy jadłospis optymalnie ją zaspokoi nie powodując przy tym przyrostu wagi. Jesienią i zimą wiele osób podjada i spożyw



  | 1 | . . . . | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |   »