Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
W kuchni staropolskiej mianem polewki określano zupę, która nie posiadała swoistej nazwy, ani receptury, tak jak żur czy rosół. Polewki były lekkimi, postnymi zupami w odróżnieniu od wyżej wskazanych. Szczególne miejsce w staropolskiej kuchni pełniły
Śniadanie to zazwyczaj pierwszy posiłek w ciągu dnia. Niestety jest ono bardzo często pomijane ze względu na poranny pośpiech lub brak czasu. Często również zamiast samodzielnego przygotowania posiłku w domu wybieramy gotowe produkty o niskiej wartoś
Wyspy Kanaryjskie (w języku hiszpańskim Islas Canarias, angielskim Canary Islands) to archipelag górzystych wysp pochodzenia wulkanicznego należących terytorialnie do Królestwa Hiszpanii. Leżą one na Oceanie Atlantyckim, na północny zachód od wybrzeż
Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale za to zawiera więcej cennych składników. Kasza manna należy do drobnoziarnistyc
Frittata jest potrawą wywodzącą się z włoskiej kuchni, zaliczaną do odmian omletu. Frittata jest daniem obiadowym, ale można ją podawać także na śniadanie - w zależności od tego, na bazie jakich dodatków została przygotowana. Najczęściej frittata jes
Kimchi jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej przyrządzanym z fermentowanych lub kiszonych (kwaszonych) warzyw, przeważnie z kapusty pekińskiej, ogórków lub rzepy. Do kimchi dodaje się także proszek przygotowany z papryczek chili. Kimchi pełni ro
Oliwa polifenolowa jest produktem, który zawiera bardzo dużą dawkę polifenoli. Uzyskanie wysokiej zawartości tych organicznych związków chemicznych w oliwie staje się możliwe dzięki właściwemu przeprowadzeniu zbiorów i przechowywaniu oliwek, a następ
Po jakie produkty najczęściej sięgamy w czasie podróży? Zarówno mali, jaki dorośli podróżnicy najczęściej sięgają po rogalika, drożdżówkę, albo batonika, żeby dodać sobie energii. Drugą opcją są chipsy i inne wysoko przetworzone wytrawne przekąski. A
Bakłażan, znany też jako oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna, bakman, albo jajko krzewiaste należy do roślin z rodziny psiankowatych. Bakłażan (Solanum melongena) wywodzi się z Egiptu i krajów arabskich oraz Indii. W Polsce oberżyna może być
Croissanty - rogaliki z francuskiego ciasta, pieczone tradycyjnie bez nadzienia, pojawił się we Francji w XIX wieku. Za jego twórcę uznaje się Augusta Zanga. Współcześnie croissant jest obok bagietki symbolem francuskiej kuchni. Cenimy go za wyjątkow
Ciasta filo jest kojarzone z kuchnią grecką (filo z greckiego znaczy liść), jednak tak naprawdę wywodzi się z kuchni tureckiej. Ciasto filo wykorzystuje się w kuchniach Europy środkowo-wschodniej i na Bałkanach. Do najbardziej popularnych przysmaków
Makarony bezglutenowe są coraz bardziej łatwiej dostępne. Do najbardziej popularnych gatunków pasty niezawierającej glutenu należą makaron kukurydziany, makaron amarantusowy, makaron ryżowy - biały i czerwony oraz makaron ciecierzycowy i z grochu. Co
Lubisz eksperymentować w kuchni? Warto czasem wypróbować nowe przepisy, a nuż znajdziesz coś, co przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim bliskim? My dziś polecamy zwłaszcza zwrot ku deserom azjatyckim, w których wciąż można odnaleźć połączenia
Sezon na ogórki małosolne już się zaczął. Warto korzystać z niego w pełni. Ogórki małosolne, tak charakterystyczne dla Europy Środkowej i Wschodniej są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, więc może je z
Pierogi - danie mączne mające postać półksiężyców, stożka, sakiewki lub podobnych kształtów, wykonanych z ciasta nadziewanego farszem, jest znana na całym świecie. Pierogi to według definicji kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się
Muffinki kojarzą się z deserem i podwieczorkiem. A gdyby tak podać je na śniadanie? Czy to nie będzie zbytnie odstępstwo od zbilansowanej diety? Zdecydowanie nie, jeżeli podacie muffiny zawierające zdrowe składniki. Standardowo muffiny zawierają mąkę
Twoje dziecko grymasi na widok jajecznicy albo najchętniej jadłoby na śniadanie tylko parówkę? Możesz wypróbować kilka sposobów, które skutecznie zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Przy przygotowywaniu posiłków dla dzieci trzeba koniecz
Masz wrażenie, że w twojej kuchni wieje nudą? Zbliżające się lato to idealna pora na eksperymenty. Im bliżej lata tym warzywniaki i przydomowe krzewy oraz drzewa zaczną wprost pęcznieć od wspaniałych owoców i warzyw. Warto z tego korzystać i wyczarow
Sezon grillowy w pełni. Jeśli jeszcze nie rozejrzałeś się za grillem, to teraz jest na to najwyższa pora. Jaki grill wybrać? Na rynku dostępne są zarówno standardowe grille węglowe, jak i coraz popularniejsze gazowe i elektryczne. Które są najlepsze?
Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i