Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY
Warzywa jesienią nie powinny ustępować szybkim i ciepłym daniom fast food. Wiosenne sałatki są lekkie i przyrządza się je głównie z nowalijek. Latem korzystamy z sezonowych warzyw. Jesienią także możemy kontynuować tę tradycję. Jesienne sałatki mogą
Zastanawialiście się kiedyś, po co dodawać do potraw i napojów przyprawy? Nie chodzi tylko o smak i aromat. Niektóre z przypraw mają bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy. W ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło. Coraz większym proble
Jesienne potrawy powinny być sycące i rozgrzewające, dlatego jesień to doskonały moment do tego, aby wypróbować azjatycką, węgierską lub meksykańską kuchnię. Każdy z wymienionych typów kuchni ma pewne specyficzne cechy związane ze stosowanymi składni
Przeciętny konsument zapytany o najbardziej ostry przysmak na świecie poda zapewne papryczkę chili. Niemniej poza tym piekielnie ostrym warzywem istnieje jeszcze kilka innych ciekawych specjałów pretendujących do tego miana. Kuchnie z wielu rejonów ś
W wielu artykułach nazwa "masło sezamowe" jest używane jako synonim "tahini". Tymczasem określenie "tahini" jest tłumaczone na język polski jako pasta sezamowa, a producenci na opakowaniach podają czasami nazwę "masła sezamowego" - konsumentom bardzo
Domowa granola to doskonała alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych, które na ogół nie są zbyt zdrowe. Słodkie płatki zawierają sporo cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli i dodatków do żywności. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie
Mleczko i mleko kokosowe to ten sam produkt - nazwy te są stosowane zamiennie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleczko (mleko) kokosowe w puszce oraz w kartonie. Analizując składy mleczka kokosowego różnych producentów doszliśmy do ciekawych, al
Znamy je od pokoleń jako tradycyjne desery przypisane do kuchni określonych regionów. Każdy przysmak ma swoją historię, a o rodowód niektórych deserów do dziś toczą się spory. Pierwotna receptura pewnych słodkich przysmaków była poddawana pewnym mody
Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników
Przedstawiamy dziesięć smacznych i popularnych letnich drinków i koktajli, które nie zawierają alkoholu, przez to mogą być spożywane także przez najmłodszych. Niektóre z nich zawierają mleko. Alergików i osoby nietolerujące laktozę zachęcamy do zastą
Na etykietach produktów przetworzonych producenci informują konsumentów m.in. o sposobie przyrządzania pokarmu znajdującego się w opakowaniu na przykład poprzez umieszczenie napisu "prażone", albo "smażone". Dotyczy to głównie przekąsek, np. owoców,
Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki
Lody to deser, który szczególnie chętnie kupujemy późną wiosną i latem. Dziś mamy do wyboru setki różnych smaków, a lodziarnie wciąż prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków - znane są już lody o smaku wina, whisky czy z dodatkiem bekonu. Co ciekaw
W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.
Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok
Olej kokosowy nierafinowany to jeden z najzdrowszych dostępnych olei i z tego względu warto mieć go zawsze w kuchni. Choć składa się z ponad 90% kwasów nasyconych, które niesłusznie cieszą się złą sławą, jest bardzo zdrowy - nie tylko pozytywnie wpły
Markety oferują klientom przeróżne egzotyczne owoce w coraz bardziej korzystnych cenach. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób jeść dane rośliny i co można z nimi zrobić. Warto zapoznać się z różnymi gatunkami owoców, ponieważ z wielu z nich można wycz
Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło białka, w
Etykietowanie środków spożywczych, czyli znakowanie żywności, jest przedmiotem Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Tytuł tego aktu uwydatnia znaczenie znakowania żywności z perspektywy ochrony pr