Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Jesienne sałatki - rozgrzewające i pożywne 
Jesienne sałatki - rozgrzewające i pożywne
25.10.2017

Warzywa jesienią nie powinny ustępować szybkim i ciepłym daniom fast food. Wiosenne sałatki są lekkie i przyrządza się je głównie z nowalijek. Latem korzystamy z sezonowych warzyw. Jesienią także możemy kontynuować tę tradycję. Jesienne sałatki mogą



Kurkuma, szafran i inne aromatyczne przyprawy - dodawaj dla (świętego) spokoju 
Kurkuma, szafran i inne aromatyczne przyprawy - dodawaj dla (świętego) spokoju
21.10.2017

Zastanawialiście się kiedyś, po co dodawać do potraw i napojów przyprawy? Nie chodzi tylko o smak i aromat. Niektóre z przypraw mają bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy. W ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło. Coraz większym proble



Rozgrzewające kuchnie: azjatycka, węgierska i meksykańska - doskonałe do wypróbowania jesienią! 
Rozgrzewające kuchnie: azjatycka, węgierska i meksykańska - doskonałe do wypróbowania jesienią!
05.10.2017

Jesienne potrawy powinny być sycące i rozgrzewające, dlatego jesień to doskonały moment do tego, aby wypróbować azjatycką, węgierską lub meksykańską kuchnię. Każdy z wymienionych typów kuchni ma pewne specyficzne cechy związane ze stosowanymi składni



Ostra jak chili - i nie tylko! Przedstawiamy najbardziej pikantne potrawy świata 
Ostra jak chili - i nie tylko! Przedstawiamy najbardziej pikantne potrawy świata
21.09.2017

Przeciętny konsument zapytany o najbardziej ostry przysmak na świecie poda zapewne papryczkę chili. Niemniej poza tym piekielnie ostrym warzywem istnieje jeszcze kilka innych ciekawych specjałów pretendujących do tego miana. Kuchnie z wielu rejonów ś



Masło sezamowe - to nie to samo co tahini 
Masło sezamowe - to nie to samo co tahini
03.09.2017

W wielu artykułach nazwa "masło sezamowe" jest używane jako synonim "tahini". Tymczasem określenie "tahini" jest tłumaczone na język polski jako pasta sezamowa, a producenci na opakowaniach podają czasami nazwę "masła sezamowego" - konsumentom bardzo



Jak zrobić domową granolę? 
Jak zrobić domową granolę?
19.08.2017

Domowa granola to doskonała alternatywa dla kupnych płatków śniadaniowych, które na ogół nie są zbyt zdrowe. Słodkie płatki zawierają sporo cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli i dodatków do żywności. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie



Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt 
Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt
03.08.2017

Mleczko i mleko kokosowe to ten sam produkt - nazwy te są stosowane zamiennie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleczko (mleko) kokosowe w puszce oraz w kartonie. Analizując składy mleczka kokosowego różnych producentów doszliśmy do ciekawych, al



Najsłynniejsze desery świata 
Najsłynniejsze desery świata
27.07.2017

Znamy je od pokoleń jako tradycyjne desery przypisane do kuchni określonych regionów. Każdy przysmak ma swoją historię, a o rodowód niektórych deserów do dziś toczą się spory. Pierwotna receptura pewnych słodkich przysmaków była poddawana pewnym mody



Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto 
Makaron grochowy - sprawdź, z czym to się je i dlaczego warto
19.07.2017

Makaron grochowy wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i białka oraz specyficznym posmakiem. Smakuje on trochę jak makaron razowy, ale gotujemy go znacznie krócej. Zaletą makaronu wytwarzanego z mąki grochowej jest lekkostrawność. Do jego produkcj



Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów? 
Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?
11.07.2017

Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników



10 najlepszych bezalkoholowych letnich drinków i koktajli 
10 najlepszych bezalkoholowych letnich drinków i koktajli
09.07.2017

Przedstawiamy dziesięć smacznych i popularnych letnich drinków i koktajli, które nie zawierają alkoholu, przez to mogą być spożywane także przez najmłodszych. Niektóre z nich zawierają mleko. Alergików i osoby nietolerujące laktozę zachęcamy do zastą



Prażone czy smażone? - jest różnica! 
Prażone czy smażone? - jest różnica!
05.07.2017

Na etykietach produktów przetworzonych producenci informują konsumentów m.in. o sposobie przyrządzania pokarmu znajdującego się w opakowaniu na przykład poprzez umieszczenie napisu "prażone", albo "smażone". Dotyczy to głównie przekąsek, np. owoców,



Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy 
Jagody Acai - używaj w kuchni zamiast łykać suplementy
27.06.2017

Kapsułki zawierające wyciąg z jagód Acai należą do popularnych suplementów diety wspomagających odchudzanie. My jednak zamiast suplementów proponujemy przepisy z jagodami Acai w roli głównej. Jagody brazylijskie pochodzące z lasów deszczowych Ameryki



Lody - historia najpopularniejszego deseru, rodzaje lodów 
Lody - historia najpopularniejszego deseru, rodzaje lodów
13.06.2017

Lody to deser, który szczególnie chętnie kupujemy późną wiosną i latem. Dziś mamy do wyboru setki różnych smaków, a lodziarnie wciąż prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków - znane są już lody o smaku wina, whisky czy z dodatkiem bekonu. Co ciekaw



Jak wybrać dobry ketchup? 
Jak wybrać dobry ketchup?
01.06.2017

W wielu domach trudno wyobrazić sobie niektóre posiłki bez ketchupu. Świetnie komponuje się z kanapkami, idealnie pasuje do żółtego sera i parówek, a dodatkowo może też stanowić bazę do różnego rodzaju sosów. Nic dziwnego, że ketchupu używamy często.



7 sposobów na otręby gryczane 
7 sposobów na otręby gryczane
22.05.2017

Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok



10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego 
10 zdrowych przepisów z użyciem oleju kokosowego
20.04.2017

Olej kokosowy nierafinowany to jeden z najzdrowszych dostępnych olei i z tego względu warto mieć go zawsze w kuchni. Choć składa się z ponad 90% kwasów nasyconych, które niesłusznie cieszą się złą sławą, jest bardzo zdrowy - nie tylko pozytywnie wpły



Egzotyczne owoce w naszej kuchni 
Egzotyczne owoce w naszej kuchni
13.04.2017

Markety oferują klientom przeróżne egzotyczne owoce w coraz bardziej korzystnych cenach. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób jeść dane rośliny i co można z nimi zrobić. Warto zapoznać się z różnymi gatunkami owoców, ponieważ z wielu z nich można wycz



Sery na talerzach Europejczyków 
Sery na talerzach Europejczyków
11.04.2017

Brie, Gouda, Cheddar, a może Brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to przecież nie tylko doskonały przysmak i dodatek do wielu dań, ale także cenne źródło białka, w



Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta! 
Znakowanie żywności w Unii Europejskiej - w trosce o konsumenta!
26.03.2017

Etykietowanie środków spożywczych, czyli znakowanie żywności, jest przedmiotem Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Tytuł tego aktu uwydatnia znaczenie znakowania żywności z perspektywy ochrony pr



  | 1 | . . . . | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |