Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Marnowanie jedzenia stało się gigantycznym problemem na świecie i często sami się do tego przyczyniamy. Niemal w każdym gospodarstwie domowym znajdą się resztki produktów żywnościowych. Najczęściej takie jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Jak je wyko

Letnie wieczory i kolorowe drinki to idealne połączenie. Sprawdź, jak przygotować klasyczne Mojito i pyszne owocowe napoje.

Jeśli szukacie pomysłu na dania, które zbytnio nie obciążą waszego budżetu, mamy coś dla was. Polecamy kilka prostych przepisów na smaczne i tanie obiady, a także przekąski, których przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Zadowoli was zarówno ich s

Naked, z kwiatami, ręcznie malowane, geometryczne, z suszkami, złotem, kryształami i nie tylko - jakie torty są hitem tegorocznych wesel? Jedno jest pewne - to małe dzieła sztuki. A do tego przepyszne. Poznaj najmodniejsze torty weselne w 2022 roku!

Wybierając się na wakacje do Egiptu, warto poznać tamtejsze zwyczaje kulinarne oraz specyfikę lokalnej kuchni. Opiera się ona na produktach, jak owoce, warzywa i ryż, które uprawia się w pobliżu Nilu. Regionalne dania, które wyglądają bardzo zachęcaj

Chcąc oszczędzać pieniądze, warto zacząć od kuchni. Sporo pieniędzy zaoszczędzimy także na jedzeniu. Okazuje się jednak, że metod na rozsądne gospodarowanie finansami jest dużo więcej. Wystarczy, że zapoznamy się z kilkoma sposobami na to, jak odpowi

Cukinia to smaczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Pasuje niemal do wszystkiego - można dodać ją do leczo, gulaszu, kotletów, zrobić z niej zupę, ketchup, a nawet pasztet. Dobrze smakuje też w postaci grillow

W polskiej kuchni zdecydowanie najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Na szczęście mamy dużo więcej możliwości. Co możemy kisić na zimę, aby później przyrządzić szybkie przekąski na zimno lub dania obiadowe o wyjątkowej aranżacji i smaku

Kuchnia malezyjska to mieszanka kuchni trzech podstawowych grup etnicznych: indyjskiej, chińskiej i malajskiej. Mieszanka nie tylko składników, ale i technik kulinarnych. Dania podaje się zazwyczaj w towarzystwie ryżu bądź makaronu z dodatkiem popul

Przygotowywanie domowych wypieków jest pewnego rodzaju sztuką, która nieraz kończy się powodzeniem, a nieraz porażką. Poznaj sprawdzone triki kulinarne, dzięki którym Twoje ciasta już zawsze będą udane, a pieczenie stanie się samą przyjemnością. Spra

Sos tabasco bez cienia wątpliwości należy do najbardziej popularnych sosów świata i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Oryginalnie sos tabasco produkuje się tylko z trzech składników. Wystarczy zaledwie kropla tabasco, aby ożywić smak po

Kuchnia białoruska przypomina kuchnię polską, jest prosta, tania i pożywna. Tradycyjnie wiele tamtejszych dań przyrządza się głównie z ziemniaków - prawdopodobnie najpopularniejszego warzywa w kraju. Zachęcające są także pierogi, różne rodzaje plackó

Sękacz to regionalny wypiek, który jest znany głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza metodzie pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez o

Potrawy w Boliwii są tanie i smaczne. Na przykład dania z Altiplano są z reguły dostosowane do chłodnego, górskiego klimatu, zatem stosuje się tam dużo przypraw, podczas gdy dania w obszarze amazońskim i na nizinach składają się przeważnie z ryb, juk

Niemal każde państwo ma własne znamienne produkty żywnościowe, które charakteryzują dany obszar oraz tworzą element kultury i tradycji kulinarnej przebywającej tam ludności. Do produktów regionalnych w Polsce zalicza się m.in. miody, sery, kiełbasy i

Oryginalny ocet balsamiczny jest wytwarzany we włoskim regionie Emilia-Romania. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Nie nadaje się do gotowania, gdyż obróbka termiczna zabija jego niepowtarzalny aromat. Nadaje szlachetnego smaku owocom morza,

Kuchnia ormiańska przypomina częściowo kuchnię turecką i grecką, jednak ocaliła swoją nietuzinkową specyficzność dzięki kluczowemu doborowi przypraw używanych do różnych potraw. W kuchni tej dominują produkty, takie jak: chleb, orzechy, kasza bulgur,

Ciężko wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię bez sosów. Urozmaicają one smak wielu potraw, a czasami nawet decydują o ich charakterze. Istnieje mnóstwo receptur na sosy, a niektóre z nich zdobyły sławę na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością

Kuchnia estońska jest trwale związana z tradycjami i kulturą, która przoduje w tym kraju. Bazuje głównie na wieprzowinie, rybach, warzywach, ziemniakach i produktach mlecznych. Na ukształtowanie wywarły wpływ również inne kraje, m.in. Litwa, Rosja, Ł

Popularny sos sojowy, który wywodzi się z Azji ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Znakomicie łączy się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem. Może być świetnym dodatkiem do gulaszu, zup, makaronów oraz marynat do mięs. Nadaje potrawom głębszego