Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Sękacz - co to jest, jak powstaje i jakie ma właściwości? 
Sękacz - co to jest, jak powstaje i jakie ma właściwości?
14.11.2021

Sękacz to regionalny wypiek, który jest znany głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza metodzie pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez o



Kuchnia boliwijska 
Kuchnia boliwijska
07.11.2021

Potrawy w Boliwii są tanie i smaczne. Na przykład dania z Altiplano są z reguły dostosowane do chłodnego, górskiego klimatu, zatem stosuje się tam dużo przypraw, podczas gdy dania w obszarze amazońskim i na nizinach składają się przeważnie z ryb, juk



Charakterystyka polskich produktów regionalnych 
Charakterystyka polskich produktów regionalnych
25.10.2021

Niemal każde państwo ma własne znamienne produkty żywnościowe, które charakteryzują dany obszar oraz tworzą element kultury i tradycji kulinarnej przebywającej tam ludności. Do produktów regionalnych w Polsce zalicza się m.in. miody, sery, kiełbasy i



Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem octu balsamicznego 
Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem octu balsamicznego
14.10.2021

Oryginalny ocet balsamiczny jest wytwarzany we włoskim regionie Emilia-Romania. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Nie nadaje się do gotowania, gdyż obróbka termiczna zabija jego niepowtarzalny aromat. Nadaje szlachetnego smaku owocom morza,



Kuchnia ormiańska 
Kuchnia ormiańska
08.10.2021

Kuchnia ormiańska przypomina częściowo kuchnię turecką i grecką, jednak ocaliła swoją nietuzinkową specyficzność dzięki kluczowemu doborowi przypraw używanych do różnych potraw. W kuchni tej dominują produkty, takie jak: chleb, orzechy, kasza bulgur,



Przegląd najpopularniejszych sosów świata 
Przegląd najpopularniejszych sosów świata
14.09.2021

Ciężko wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię bez sosów. Urozmaicają one smak wielu potraw, a czasami nawet decydują o ich charakterze. Istnieje mnóstwo receptur na sosy, a niektóre z nich zdobyły sławę na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością



Kuchnia estońska 
Kuchnia estońska
10.09.2021

Kuchnia estońska jest trwale związana z tradycjami i kulturą, która przoduje w tym kraju. Bazuje głównie na wieprzowinie, rybach, warzywach, ziemniakach i produktach mlecznych. Na ukształtowanie wywarły wpływ również inne kraje, m.in. Litwa, Rosja, Ł



Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem sosu sojowego 
Pomysły kulinarne na potrawy z dodatkiem sosu sojowego
15.08.2021

Popularny sos sojowy, który wywodzi się z Azji ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Znakomicie łączy się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem. Może być świetnym dodatkiem do gulaszu, zup, makaronów oraz marynat do mięs. Nadaje potrawom głębszego



Kuchnia słowacka 
Kuchnia słowacka
28.06.2021

Kuchnia słowacka jest smaczna i tania. Składa się głównie z dań rustykalnych - góralskich oraz chłopskich. Z racji położenia, możemy odszukać w niej pokaźne wpływy czeskie, węgierskie, niemieckie oraz polskie. Kluczowymi składnikami w kuchni słowacki



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem wina 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem wina
24.05.2021

Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do po



Pomysły kulinarne na dania z kaszą kuskus 
Pomysły kulinarne na dania z kaszą kuskus
08.04.2021

Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes",



Kuchnia islandzka 
Kuchnia islandzka
29.03.2021

Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois
08.03.2021

Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt



Kuchnia mongolska 
Kuchnia mongolska
02.03.2021

Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić mieszkańcom przeżycie. Przyjęło się, że im więcej tłuszczu zwierzęcego tym lep



Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie 
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
23.02.2021

Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa zawierająca m.in. rozdrobnione mięso ryb, warzywa, ryż, przyprawy. Ale czy można uznać



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa
09.02.2021

Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi w daniach serwowanych na ciepło. Egzotyczny owoc jest idealn



Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić? 
Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić?
30.01.2021

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc



Kuchnia bałkańska 
Kuchnia bałkańska
23.01.2021

Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego przygotowują pyszne tradycyjne potrawy i chętnie dzielą się przep



Kuchnia kanadyjska 
Kuchnia kanadyjska
15.01.2021

Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć korzenie angielskie, francuskie, szkockie, a także azjatyckie i karaibskie, co



Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów 
Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów
05.01.2021

Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i odświeżającego aromatu. Polepszają ich smak i mają też zbawienny wpływ na zdr



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | . . . . | 15 |