Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Jesień to sezon grzybobrań i wyśmienitych dań z dodatkiem naszych leśnych zbiorów. Kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, gąski stanowią idealny składnik sosów, zup, makaronów oraz przekąsek. Dzięki mrożeniu, suszeniu i marynowaniu mogą cieszyć swoi

Kuchnia rumuńska stanowi kompozycję dań wywodzących się z przeróżnych tradycji. Na jej ukształtowanie znacząco wpłynęła kultura osmańska, węgierska, serbska oraz niemiecka. W kraju tym jada się potrawy proste, kaloryczne, a do tego bardzo smaczne. Cz

Buddha bowl, inaczej Miska Buddy to rodzaj potrawy złożonej z różnych składników i podawanej w jednym naczyniu tj. misce, półmisku lub talerzu. Istnieje kilka wyjaśnień, dlaczego nazwa ta odnosi się do Buddy. Może pochodzić z przedstawienia zbilansow

Australia, oficjalnie Wspólnota Australijska, jest suwerennym krajem obejmującym kontynent australijski, wyspę Tasmanię i liczne, mniejsze wyspy. Jest to największy kraj w Oceanii i szósty co do wielkości kraj na świecie pod względem całkowitej powi

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu

Suszone pomidory to coraz częściej wybierany dodatek do dań. Są szczególnie cenione za charakterystyczny, intensywny smak i aromat, które zawdzięczają wysokiej zawartości naturalnie występującego glutaminianu sodu. Suszone pomidory przywędrowały do P

Grecja jest jednym z najbardziej popularnych kierunków wybieranych co roku przez turystów w okresie wakacyjnym. Jej główne walory to piękne plaże, śródziemnomorski klimat oraz starożytne zabytki, które przyciągają zwiedzających z całego świata. Międz

Masła smakowe można mieszać z warzywami, polewać nim ryby albo mięso, smarować pieczywo i podawać z łososiem. Masła smakowe doskonale łączą się z różnymi potrawami. Ale jak je przyrządzić? Możliwości jest wiele, aczkolwiek główna metoda jest niezmien

Kluski śląskie, karbinadle, ciapkapusta czy krupniok... Na pewno nie jedna osoba z ochotą skosztowałby tych regionalnych przysmaków kuchni śląskiej. Mało osób docenia jej różnorodność, ponieważ potrawy śląskie coraz rzadziej goszczą na naszych stołac

Termin "koszerne" stosuje się do określenia żywności, adekwatnej do norm dietetycznych wyznaczonych przez tradycyjne żydowskie prawa. W nich sformułowano, które produkty żywnościowe można spożywać i jak powinno się je produkować oraz sporządzać. Pewn

Turcja jest kierunkiem podróży wielu turystów. Plaże i kurorty tego kraju są często wybierane jako miejsce wakacyjnego wypoczynku. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, połu

Kuchnia żydowska to kuchnia narodowa Żydów - czyli narodu semickiego, zamieszkującego w starożytności obszar Palestyny (określanego wtedy jako Hebrajczycy albo Izraelici), a od średniowiecza i w czasach nowożytnych mieszkający w rozproszeniu na całym

Lato to czas wakacji, słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że w upalne dni często rezygnujemy z ciepłych, tłustych i przetworzonych dań na rzecz lekkich sałatek, chłodników, sorbetów i lodów, które bazują na sezonowych warzywach i owocach

Rosja to pod względem powierzchni największy kraj na świecie. Kuchnia rosyjska czerpie zatem różnorodność z całej swojej wielokulturowości. Także rosyjskie desery odzwierciedlają wpływy wielu kultur i obyczajów. Słynny kogel-mogel, faworki, kisiel, c

Mole spożywcze rozmnażają się w dość szybkim tempie i potrafią być bardzo uciążliwe. Preferują zazwyczaj kuchenne szafki, półki, na których przechowuje się produkty żywnościowe w formie sypkiej. Każdy, kto chciałby wyeliminować te owady z pomieszczen

Kuchnia ukraińska, często nazywana jest "koszykiem chleba Europy". Sformułowanie to podkreśla ogromne znaczenie pszenicy i zboża dla narodu ukraińskiego, co ma związek również z jego burzliwą historią. Większość ukraińskich potraw bazuje więc na zboż

Spędzając wakacje w słonecznej Hiszpanii kontynentalnej oraz na jednej z jej wysp (Wyspach Kanaryjskich - np. na Teneryfie czy Gran Canarii, Balearach - np. Ibizie czy Majorce) nie sposób nie spróbować tradycyjnej hiszpańskiej kuchni. Znana paella, t

Curry to popularna, znana na całym świecie mieszanka aromatycznych przypraw, wywodząca się z kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą kurkuma, gałka muszkatołowa, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, goździki, anyż, imbir, pieprz, czosnek, kardamon, gorc

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze chrześcijańskie święto, które czci mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Dlatego też każdego roku w wielkanocny poranek spotykamy się z najbliższymi przy świątecznym śniadaniu, aby wspólnie spędzić