Kuchnie świata
Kuchnie świata. Wybierz się w kulinarną podróż dookoła świata. Czym jest kuchnia etniczna? To jedzenie związane z określonym miejscem, tradycją i kulturą.
Encyklopedia ziół i przypraw
Opisy przypraw i ziół powszechnie stosowanych w naszych kuchniach, jak również ziołolecznictwo. Właściwościami, powszechne zastosowanie i ciekawostki na temat ziół i przypraw.
ARTYKUŁY
ARTYKUŁY

Indie to państwo położone w Azji Południowej nad Oceanem Indyjski. Indie pod względem powierzchni zajmują siódme miejsce na świecie, natomiast pod względem ludności drugie miejsce. To kraj niezwykle barwny, pełen zapachów i różnorodnych kultur, relig

Kuchnia włoska to obok kuchni francuskiej jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Słynie z niezwykle doskonałych w smaku potraw, kawy, wina i serów. Kto bowiem nie zna i nie jadł włoskiej pasty (makaronów), pizzy, czy lasagne lub risotto

Maroko to państwo leżące w północno-zachodniej Afryce nad Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym. Należy do państw Maghrebu. Maroko jest krajem o bogatej historii, która ukształtowała zarówno zwyczaje, kulturę tego państwa, jak i marokańską gastron

W dzisiejszych czasach łosoś już na dobre zagościł na polskich stołach. Kiedyś kojarzony był z luksusowymi, drogimi, wykwintnymi daniami, dziś spotykany jest niemal w każdej restauracji oraz domowej kuchni. W wersji surowej łosoś jest składnikiem sus

Francuska kuchnia to już legenda światowej gastronomii. Ser brie, camembert, roquefort, sos beszamel, ratatouille, małże, ślimaki czy świeże bagietki to jedne z wielu symboli gastronomii tego kraju, znane niemal każdemu pasjonatowi francuskich smaków

Norwegia, to jedno z państw Europy Północnej, leżące na Półwyspie Skandynawskim. Jego długa linia brzegowa znana jest szczególnie z popularnych fiordów, które są zarówno wizytówką, jak i najczęstszym skojarzeniem turystów z tym krajem. Oprócz tego No

Picie kawy naturalnej dla wielu osób jest rytuałem, bez której większość z nas nie wyobraża sobie poranka. Posiada pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ma właściwości pobudzające oraz zachwyca nas wyjątkowym aromatem. Aby jednak wykorzystać wszystkie uk

Będąc na wakacjach zarówno w słonecznej Hiszpanii kontynentalnej, jak i na jednej z jej wysp (Wyspach Kanaryjskich, Balearach - Majorce, Minorce czy Ibizie) nie sposób nie spróbować tradycyjnych hiszpańskich serów. W zależności od regionu znaleźć moż

Potrzebujesz kilku zdrowych pomysłów na śniadanie do pracy? Z tego posiłku nie warto rezygnować, nawet jeżeli jest się mocno zajętym - śniadanie wyznacza kurs nawyków żywieniowych w ciągu dnia, a jego zjedzenie pomaga uniknąć podjadania między posiłk

Owsianka powinna być podawana zawsze na ciepło i świeżo przygotowana - najlepiej spożyć ją w ciągu 2 godzin od przygotowania, ponieważ wtedy najlepiej smakuje. Do owsianki można dodać przeciery owocowe, rodzynki, a także syrop daktylowy, które popraw

Sylwester i karnawał to czas kiedy często spędzamy czas na imprezach ze znajomymi, przyjaciółmi i rodziną. Na przyjęciach, bankietach i domówkach spotykamy się z różnorodnymi przystawkami i przekąskami. Możemy wybierać spośród szerokiej gamy koreczk

Wielu pracowników jest zbyt zapracowanych, aby zjeść zdrowy lunch. Duża część pracowników ma problemy z odżywianiem i narzeka na brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Tymczasem dietetycy są zgodni co do tego, że przerwy między posiłkami ni

Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych

Czy ktoś z nas nie zna rewelacyjnych w smaku: greckiej fety, włoskiego parmezanu, francuskiego roquefort, czy szwajcarskiego ementalera? Kiedyś zagraniczne sery skosztować było można zwłaszcza podczas podróży, dziś dostępne są niemal w każdym sklepie

Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami

Gofry, racuchy i tym podobne przysmaki, które w mgnieniu oka znikają z talerzy można przyrządzić nie tylko na bazie pełnoziarnistej mąki, albo mąki wytworzonej z orzechów. Warto wypróbować także płatki owsiane, które są bardzo bogate w błonnik rozpus

Chipsy to jedne z przekąsek, które cieszą się największą popularnością. Są chrupiące, mają wyrazisty, słony lub pikantny smak, a przy tym trudno się od nich oderwać. Niemniej, jeżeli jesz je bo, lubisz coś pochrupać podczas seansu filmowego, albo wie

Okres jesienno-zimowy sprzyja częstym infekcjom oraz wychłodzeniu organizmu. Dlatego też w tym czasie często wybieramy ciepłe napoje i dania z dodatkiem rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Kto z nas nie pił herbaty z imbirem i cytryną lub nie j

Wielka Brytania to państwo, które wszystkim kojarzy się z deszczową pogodą, znanym niemal wszystkim językiem angielskim oraz ze sławną rodziną królewską. W kuchni króluje natomiast Full English Breakfast (czyli angielskie śniadanie) składające się z

Niewątpliwie masło jest zdrowe dopóki spożywa się je w rozsądnych ilościach - dlatego warto od czasu do czasu poświęcić chwilę na przygotowanie domowej pasty kanapkowej. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na kanapkowe pasty. Masło można zastąpić n