Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

5 pomysłów na owsiankę - jak sprawić, że maluchy zjedzą ją ze smakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


5 pomysłów na owsiankę - jak sprawić, że maluchy zjedzą ją ze smakiem


   Owsianka powinna być podawana zawsze na ciepło i świeżo przygotowana - najlepiej spożyć ją w ciągu 2 godzin od przygotowania, ponieważ wtedy najlepiej smakuje. Do owsianki można dodać przeciery owocowe, rodzynki, a także syrop daktylowy, które poprawiają smak tego niepopularnego dania i sprawiają, że smakuje prawie jak deser.

   Owsianka jest bogata w białko (choć jest to białko niepełnowartościowe) oraz w witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminy B1 i B5, ale też B2, PP, B6 i B9). Płatki owsiane są też bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, fosforu, krzemu, manganu, selenu, żelaza, cynku, miedzi, a także błonnika pokarmowego. Płatki owsiane zawierają dużo beta-glukanu - błonnika rozpuszczalnego, który tworzy lepki żel odporny na działanie enzymów trawiennych. Wykazuje on właściwości prebiotyczne - jest pożywką dla dobrych bakterii, które bytują w jelitach. Bakterie jelitowe rozkładają beta-glukan wytwarzając kwasy organiczne, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Beta-glukan pomaga redukować poziom złego cholesterolu LDL. W płatkach znajdziemy też błonnik nierozpuszczalny (celuloza). Nie ulega wątpliwościom, że owsiankę warto jeść - przynajmniej od czasu do czasu na śniadanie, w ramach zbilansowanej diety.





1. Owsianka z jagodami i słonecznikiem

   Do przyrządzenia dwóch małych porcji potrzebujesz pół szklanki płatków owsianych oraz pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego), pół szklanki borówek amerykańskich, 1 łyżka nasion słonecznika, 1 łyżeczkę miodu. Do rondla wlej mleko. Kiedy będzie lekko podgrzane dodaj płatki owsiane i gotuj aż masa zgęstnieje, często mieszając, aby uniknąć przypalenia. Przełóż owsiankę do miseczki lub kubka. Kiedy masa nieco ostygnie dodaj miód, a na koniec borówki amerykańskie oraz nasiona słonecznika.



2. Owsianka z egzotycznymi owocami

   Jeżeli twój maluch lubi egzotyczne owoce, takie jak mango, albo ananas lub kiwi, możesz przyrządzić owsiankę z ich dodatkiem. Ugotuj pół szklanki płatków owsianych w pół szklanki mleka. Oprócz około 50 g egzotycznych owoców dodaj porcję orzechów, na przykład orzechów nerkowca lub orzechów pekan. Dodaj słodyczy odrobiną syropu z agawy. Zamiast orzechów możesz dodać łyżkę wiórek kokosowych - kojarzą się dzieciom z deserami, nie z pożywną owsianką.



3. Owsianka z rodzynkami i pistacjami

   Smacznym połączeniem są także rodzynki i pistacje. Pistacje o lekko słonym smaku to przekąska chętnie zjadana przez dzieci, podobnie jak rodzynki, które z kolei są słodkim dodatkiem do ciastek i innych deserów. Dodane w umiarze do owsianki sprawią, że maluch zje porcję pożywnego śniadania ze smakiem. Do przygotowania dwóch małych porcji potrzebne będą takie składniki, jak pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki mleka, 2 łyżki rodzynek i 2 łyżki pistacji.



4. Bananowa owsianka

   Płatki owsiane wymieszane z musem owocowym nie smakują jak owsianka. Jeżeli z wierzchu zostaną posypane migdałami lub innymi orzechami, będą wyglądały jak deser na śniadanie. Do przygotowania dwóch małych porcji bananowej owsianki potrzebujesz dwóch średniej wielkości bananów, pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki mleka migdałowego, 1 łyżki miodu, 2 łyżek pokruszonych migdałów lub płatków migdałowych. Zmiksuj banany blenderem i dodaj do ugotowanej na mleku migdałowym owsianki. Starannie wymieszaj składniki na gładką masę. Z wierzchu polej owsiankę łyżką miodu i posyp migdałami.



5. Owsianka o smaku szarlotki

   Owsianka przygotowana na bazie jabłek z cynamonem i miodem z pewnością przypadnie do gustu maluchom, którzy lubią szarlotkę. Na wierzch można dodać mus ze świeżych jabłek lub marmoladę jabłkową. Do przyrządzenia owsianki potrzebne będą takie składniki, jak pół szklanki płatków owsianych, pół szklanki mleka, 1 jabłko, 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka miodu. Do gotującej się owsianki dodaj pokrojone drobno jabłko. Kiedy owsianka będzie gotowa dodaj miód i cynamon.



Dlaczego dzieci nie lubią owsianki?

   Pierwszym powodem, dla którego dzieci nie lubią owsianki, jest jej mdły smak. Jeżeli zostanie podana jako płatki owsiane na bazie mleka, bez żadnych dodatków, nie będzie zbyt smaczna. Drugim powodem jest jej niezbyt apetyczny wygląd - kto lubi jeść szaro-żółtą papkę? Można to zmienić dodając do niej owoce i inne dodatki oraz układając z wierzchu prosty symbol - uśmiechniętą buzię, słońce, serce, albo inny prosty obrazek - to zachęci dzieci do jej zjedzenia. Dzieci nie przepadają za owsianką także wtedy, gdy widzą, że rodzice także za nią nie przepadają. Dzieci lubią najbardziej jeść to, co jedzą na śniadanie ich rodzice.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE