Kasza manna występuje na sklepowych półkach w dwóch postaciach - jako kasza manna błyskawiczna oraz w zdrowszej, jasnożółtej postaci, która wymaga dłuższego gotowana, ale za to zawiera więcej cennych składników. Kasza manna należy do drobnoziarnistych kasz i bywa też nazywana grysikiem. Produkuje się ją z ziaren pszenicy, w procesie przemiału na mąkę.
Ciepłe, pożywne desery z kaszy manny niestety nie będą odpowiednie dla każdego. Kasza manna jako produkt zawierający gluten, nie powinna być podawana osobom cierpiącym na alergię na gluten lub nietolerancję tego składnika. Przeciwwskazaniem do spożywania kaszy manny jest też nadwrażliwość na gluten. O kaszy mannie mówi się jako najmniej zdrowej ze wszystkich kasz. Trochę w tym prawdy, ale nie można jej uznać za niezdrowy produkt. Opinie na temat grysiku wynikają z wysokiej zawartości węglowodanów prostych. Niemniej kasza manna (nie błyskawiczna) zawiera także witaminy i minerały. Kasza manna zawiera witaminy z grupy B i witaminę E. Należy ona także do źródeł cynku, jodu, potasu, żelaza, manganu i krzemu w diecie.
|
|
1. Kasza manna z frużeliną
Do przyrządzenia tego przysmaku potrzebujesz następujących składników:
- szklanki mrożonych owoców leśnych (lub innych owoców jagodowych)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (pół łyżeczki)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1-2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Podgrzej mleko w rondlu, a następnie wsyp powoli kaszę mannę ciągle mieszając. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Kiedy masa będzie gęsta przelej ją do salaterki. Rozmrożone owoce przelej do miski i odcedź z soku. Wymieszaj 1 łyżeczkę soku z 1 łyżeczką skrobi kukurydzianej. Pozostały sok przelej do rondelka i dodaj do niego 1 łyżeczkę brązowego cukru. Następnie na patelnię przelej sok wymieszany z mąką kukurydzianą i ciągle mieszaj. Gdy sos zgęstnieje dodaj do niego owoce i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Tak przygotowaną masę owocową przelej do salaterki z kaszą manną i gotowe!
2. Pancakes z kaszy manny
Te pancakes możesz podawać z dowolnymi dodatkami - dżemem, powidłami, marmoladą, czekoladowym kremem kanapkowym (którego nie polecamy z uwagi na wysoką zawartość "pustych kalorii"), świeżymi owocami, jogurtem i bakaliami. Do przygotowania czterech porcji pancakes z kaszy manny potrzebujesz:
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
W małym rondlu podgrzej 1 szklankę mleka, a następnie dodaj do niego kaszę mannę i masło (pół łyżki) - po ugotowaniu odstaw kaszę do ostygnięcia. Dopiero wtedy dodaj mąkę, 2 szklanki mleka, jaja, masło (pół łyżki) i sól. Zmiksuj wszystkie składniki i usmaż pancakes jak tradycyjne naleśniki. Kasza manna w naleśnikach amerykańskich to nowe doświadczenie kulinarne - placki mają nieco inną strukturę. Z ulubionym dżemem i owocami smakują obłędnie.
3. Griessbrei z bakaliami
Do przygotowania tego przysmaku użyj ulubionej mieszanki bakaliowej. Możesz miksować smaki tak, jak lubisz, ponieważ kasza manna ma stosunkowo neutralny smak. Poniższy przepis nawiązuje do tradycyjnego deseru niemieckiego - griessbrei, którego konsystencja jest nieco bardziej gęsta w porównaniu z innymi zaprezentowanymi przysmakami. Poniższy przepis pozwoli na przyrządzenie dwóch porcji. Do przygotowania griessbrei potrzebujesz:
- pół szklanki ulubionych bakalii
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W rondlu rozgrzej mleko, a kiedy będzie bardzo ciepłe, powoli wsyp kaszę mannę, stale mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodaj sól i ekstrakt waniliowy oraz bakalie - możesz zostawić trochę bakalii do posypania. Gotową masę przelej do dwóch salaterek. Najlepiej smakuje na ciepło.
4. Kremowa kasza pod pieczonym jabłkiem
Ten przepis pozwoli na przygotowanie nie jednej, ale dwóch porcji pożywnej kaszy. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 30 g orzechów włoskich
- 60 g kaszy manny (nie błyskawicznej)
- 2 jabłka
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 strąk wanilii
- 1 łyżka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, pokrój każde jabłko na 8 równych części i usuń gniazdo nasienne. Wymieszaj jabłka z cynamonem wymieszanym wcześniej z miodem (1 łyżka) i ułóż je w formie do pieczenia ciasta pokrytej pergaminem. Wstaw jabłka do piekarnika na 25 minut. Podgrzej mleko w rondlu, a następnie dodaj do niego kaszę mannę. Kiedy masa zacznie gęstnieć, ciągle mieszając dodaj po kolei następujące składniki: ziarenka z jednej laski wanilii (strąka), 1 łyżeczkę miodu i sól. Kiedy masa zgęstnieje (czas gotowania powinien być taki, jak podaje producent), przelej ją do dwóch salaterek. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki orzechy, posyp nimi kaszę mannę, a na wierzchu ułóż pieczone jabłka. Jeżeli nie wszystkie zmieszczą się w salaterce, położone na talerzyku deserowym z pewnością znikną w mgnieniu oka.
5. Błyskawiczny pudding z czekoladą
Z kaszy manny można przygotować również pudding z czekoladą. Do przygotowania jednej porcji przysmaku potrzebujesz:
- 1 i 1/2 szklanki mleka lub wody
- 1-2 łyżki cukru brązowego (lub dodatku ksylitolu, do smaku)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki wiórków z gorzkiej czekolady
Wlej do rondla mleko (wodę) z cukrem (ksylitolem) i podgrzewaj. Kiedy mleko zacznie się gotować wsyp kaszę mannę cienką strużką, stale mieszając. Mieszaj aż do ugotowania, czyli przez ok. 2-3 minuty w przypadku błyskawicznej kaszy manny, nieco więcej w przypadku mniej przetworzonej kaszy. Sprawdź czas gotowania podany przez producenta na opakowaniu - to gwarancja dobrze przyrządzonej kaszy. Przelej masę do salaterki i posyp wiórkami czekolady. Możesz też dodać do dekoracji i smaku plasterki owoców sezonowych - np. jabłek, gruszek, nektarynek. Odstaw na chwilę, aby kasza nieco ostygła.
6. Klasyczny pudding z kaszy manny
Do przygotowania tego puddingu potrzebujesz nie tylko rondelka, ale również naczynia żaroodpornego, dlatego przygotowując kaszę mannę według tego przepisu otrzymasz aż 5 porcji. Do przyrządzenia pożywnego deseru potrzebujesz następujących składników:
- 500 ml mleka
- 150 g kaszy manny
- 30 g cukru (lub odpowiednia porcja ksylitolu)
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- ulubiony dżem (domowy lub niskosłodzony)
Podgrzej mleko w dużym rondlu na średnim ogniu. Przesyp kaszę mannę do mleka i stale mieszaj, dopóki kasza manna zacznie bulgotać. Gotowanie powinno zająć około 7 minut. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Przelej kaszę mannę do naczynia żaroodpornego i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Dzięki temu na powierzchni powstanie skarmelizowana warstwa, pod którą zostanie ukryty kremowy pudding. Podawaj go z ulubionym dżemem.
7. Truskawkowy miks
Do przygotowania deseru na bazie truskawek i kaszy manny potrzebujesz takich składników, jak:
- 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 7-10 truskawek
W małym garnku zagotuj mleko migdałowe, po czym zmniejsz ogień i cienką strużką wsyp kaszę mannę, stale mieszając, aby nie przywarła do dna garnka i nie powstały grudki. Kiedy masa zacznie się gotować i zgęstnieje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. W miseczce wymieszaj miód, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy i dodaj je do kaszy manny. Przelej masę do 2 mniejszych miseczek i odstaw kaszę na 3-5 minut. W tym czasie zmiksuj truskawki (zostaw 1-2 do dekoracji). Polej kaszę mannę zmiksowanymi truskawkami, a na wierzch połóż truskawkę pokrojoną w plasterki. Drugi sposób na przyrządzenie deseru polega na przełożeniu warstwy kaszy i truskawkową masą w wysokiej szklance (np. do kawy Latte).
Kasza manna jako produkt lekkostrawny może być spożywana także przez osoby cierpiące na refluks żołądkowy. Można używać jej nie tylko do przyrządzania dietetycznych deserów, ale również do zagęszczania sosów. Jak wynika z wyżej przedstawionych przepisów mannę można ugotować nie tylko na pełnotłustym, krowim mleku. Żeby przygotować bardziej "dietetyczne" przysmaki można wykorzystać odtłuszczone mleko lub napój roślinny (sojowy, kokosowy, migdałowy).