Jak poznać, czy jajko pochodzi od kury trzymanej w klatce, czy też pochodzi z hodowli ściółkowej, wolno wybiegowej lub ekologicznej? Jak poznać, skąd pochodzi jajko? Wielu z nas zauważyło, że na dostępnych w sprzedaży jajkach widnieją tajemnicze 11 znakowe kody. To właśnie one pozwalają odczytać informacje o systemie hodowli kur, kraju pochodzenia, miejscu skąd pochodzi jajko i o firmie.
Schemat kodu jest następujący:
X-YY-AABBCCDD
X - oznacza sposób hodowli i wyróżniamy tu cztery typy hodowli:
- 0 - chów ekologiczny - kury hodowane są w tradycyjny sposób, na świeżym powietrzu, karmione wysokiej jakości paszami i tym co same znajdą. Ich jajka są najmniej nasycone chemią i przez to najdroższe. O kurach hodowanych metodą ekologiczną mówi się, że są to kury szczęśliwe.
- 1 - chów wolnowybiegowy - kury hodowane na świeżym powietrzu. Kury jeśli są zamykane, to tylko na noc. Takie kury siedzą na grzędach, ale mogą zawsze wyjść na wybieg na świeżym powietrzu i mają możliwość jedzenia naturalnego pokarmu.
|
|
- 2 - chów ściółkowy - kury hodowane są w dużych halach. Mają do dyspozycji własną grzędę i ściółkę. Kury mają naturalną ściółkę ze słomy, własną grzędę, ale żyją cały czas w zamknięciu.
- 3 - chów klatkowy - najgorszy możliwy sposób hodowli kur. Kury całe życie zamknięte są w klatce, zazwyczaj kilka kur w klatce, bez możliwości swobodnego poruszania się, bez ściółki, nie mają dostępu do światła słonecznego, Karmione są wyłącznie sztucznie, zdarza się dosypywanie hormonów wzrostu oraz antybiotyków, by rosły i nie chorowały. Celem takiej hodowli jest maksymalizacja zysków kosztem dobra zwierząt. Często obcina się im dzioby i pazury, żeby się wzajemnie nie raniły. Ponadto sztucznie zaburzany jest rytm dnia i nocy, żeby kury szybciej składały jajka.
YY - to symbol kraju pochodzenia jaj (dla Polski jest to PL).
AA - to symbol województwa (02 - dolnośląskie, 04 - kujawsko-pomorskie, 06 - lubelskie, 08 - lubuskie, 10 - łódzkie, 12 - małopolskie, 14 - mazowieckie, 16 - opolskie, 18 - podkarpackie, 20 - podlaskie, 22 - pomorskie, 24 - śląskie, 26 - świętokrzyskie, 28 - warmińsko-mazurskie, 30 - wielkopolskie, 32 - zachodniopomorskie).
BB - to symbol powiatu (szczegółowe oznaczenia powiatów można znaleźć na stronie Głównego Urzędu Statystycznego).
CC - to symbol kodu zakresu działalności (np. ferma jaj konsumpcyjnych ? symbol 13).
DD - to symbol firmy, czyli numer producenta w danym powiecie.
Kategorie wagowe jaj
Oprócz 11 znakowego kodu producenci zobowiązani są również do oznaczenia na opakowaniu wielkości jajek. Symbole są identyczne jak w rozmiarach odzieży:
- S (small - małe) - waga poniżej 53 gramów.
- M (medium - średnie) - waga od 53 do 63 gramów.
- L (large - duże) - waga od 63 do 73 gramów.
- XL (extra large - bardzo duże) - waga powyżej 73 gramów.
Klasy jajek
- klasa A - świeże jajka, czyli takie, jakie można znaleźć w sklepach. Skorupka nie jest popękana, a białko - płynne i klarowne. Wysokość komory powietrznej jajka klasy A nie może przekraczać 6 mm.
- klasa A-ekstra - jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania. Takie jajka są trudno dostępne w większych sklepach. Komora powietrzna nie powinna być większa niż 4 mm.
- klasa B - to jajka drugiej klasy. Komora powietrzna takich jaj nie powinna być większa niż 9 mm.
- klasa C - jajka przemysłowe, niesortowane.
Czy kod jest zawsze potrzebny?
Niektóre jajka mogą być także nieoznakowane - są to jajka przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, które pochodzą z hodowli przydomowej. Mogą być sprzedawane na okolicznych rynkach i bazarach. Jednak w sklepie według norm europejskich każde jajko powinno mieć odpowiednie oznaczenie.